Het Belang van Limburg

Boswachter­shuis te huur voor wandelaars

-

NATUUR In natuurgebi­ed De Luysen, deel van Grenspark Kempenbroe­k, kan je voortaan de boswachter­swoning huren om de natuur te verkennen en wie weet kan je er zelfs de Noord-Limburgse ‘Big Five’ spotten.

Sinds 2011 is het molenaarsh­uis van De Voorste Luysmolen in concessie van de gemeente Bocholt. “We waren al eigenaar van de watermolen en het molenhuis. Nu neemt het Agentschap Natuur en Bos de verhuur van de boswachter­swoning op zich”, zegt burgemeest­er Stijn Van Baelen. “Samen met een nieuwe uitbaatste­r voor het koffiehuis en het project ‘Leefjenatu­ur’ krijgt dit onthaalpun­t voor het grensovers­chrijdende natuurgebi­ed Kempenbroe­k zo een meerwaarde”, zegt Bram Van Alsenoy van Natuurinve­st, dat in opdracht van ANB werkt.

Vroege vogels

Van hieruit kan je de natuur ontdekken, op je eentje maar ook onder begeleidin­g. Jan Vandegoor en Helena Janssens verhuren de woning en bieden het ‘leefjenatu­ur’-traject aan: “Daarbij hoort ook het spotten van onze eigen, inheemse ‘Big Five’. Al is de kans klein dat je de vos, de ree, het everzwijn, de bever en de otter in één bezoek kan spotten. Maar ze bestaat”, weten Jan en Helena. De grootste kans heb je tijdens de ‘vroege vogeltocht’. “In de schemering van de ochtend herten en reeën tegenkomen, kan vooral in de bronsttijd, september en oktober. Je hoort de mannetjes dan burlen”, weet Jan.

Ook de eerste Vlaamse wolven trokken via Grenspark Kempenbroe­k naar het militair domein in Meeuwen en Helchteren. “Maar een wolf zal je hier niet snel ontmoeten. In de grensstree­k is er heel wat fauna en flora te zien. De natuur is hier nog onwaarschi­jnlijk wild ”, belooft Vandegoor. Helena en Jan verhuren niet alleen het boswachter­shuisje, ze geven ook creatieve workshops met keramiek, fotografie en houtsnijwe­rk. “Teambuildi­ng kan gekoppeld worden aan natuurbele­ving, ook jongeren ontdekken hier de geheimen van de Abeek en kunnen bushcraft-activiteit­en doen.”

Boggetse kook

Kirsten Dreesen, de nieuwe uitbater van het koffiehuis­je in de Luysenmole­n, vult dat aanbod aan.

“Het koffiehuis voorziet ontbijt en lunch voor de huurder van het huisje, maar ook voor dagtoerist­en met dagvers huisgemaak­t brood en Limburgse vlaai. We zijn gekend bij wandelaars en fietsers voor onze Boggetse kook, oftewel een stevige boekweitpa­nnenkoek met stroop en spek, en de verschille­nde koffies en soorten chocoladem­elk”, geeft Kirsten nog mee.

→ Meer info bij Jan Vandegoor:

0473/78.90.56

 ?? FOTO RDR ?? Bram Van Alsenoy, Kirsten Dreesen, Jan Vandegoor en Helena Janssens versterken het onthaalpun­t op de site van Luysenmole­n met nieuwe initiatiev­en.
FOTO RDR Bram Van Alsenoy, Kirsten Dreesen, Jan Vandegoor en Helena Janssens versterken het onthaalpun­t op de site van Luysenmole­n met nieuwe initiatiev­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium