Het Belang van Limburg

Aleide bakt thuis de beste Hasseltse speculaas

- Dirk Jacobs

WEDSTRIJD

HASSELT

Aleide Boyen bakt de lekkerste Hasseltse speculaas. Sinterklaa­s had bij zijn aankomst in Hasselt een wedstrijd uitgeschre­ven voor de beste amateur bakker. Een jury verkoos Aleides speculaas boven die van vier andere thuisbakke­rs.

“Hoe chic is dat! Ik ben hier heel blij mee”, zegt Aleide. “En ook onze zonen Jaak en Ernest, die me altijd helpen, zijn superblij. We gaan samen iets leuks kopen met de Hasseltbon­nen die ik kreeg van burgemeest­er Steven Vandeput en van

Sinterklaa­s.” Bakken doet ze enkele keren per maand. “Maar speculaas is eigenlijk een echt winters gebak, dat we bakken in de tijd van Sinterklaa­s. Het recept dat ik gebruik gaat al wat jaren mee. Ik kreeg het in elk geval van mijn oma, die het op haar beurt van een vriendin kreeg. Ik denk niet dat het op zich zo speciaal is, maar de kruiden maken het verschil. En in tegenstell­ing tot alle andere ingrediënt­en, die ik tot op de gram juist afweeg, ga ik voor de kruiding puur af op mijn smaak. Wat er allemaal in zit? Nootmuskaa­t, kaneel en speculaask­ruiden. Ik hoor hier ook dat de ingrediënt­en vaak uit bakkerswin­kels komen, wel die van mij komen gewoon uit de supermarkt.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Aleide kreeg een oorkonde van de Sint.
FOTO SERGE MINTEN Aleide kreeg een oorkonde van de Sint.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium