Het Belang van Limburg

Geen warme muts of sjaal? SBS Koersel opent winterhoek­je voor leerlingen

- Gert Reynders

BERINGEN Met de hoge energiepri­jzen staat ook in de Stedelijke Basisschoo­l Koersel de verwarming wat lager, maar toch hoeft niemand kou te lijden. De school heeft een winterhoek­je geopend met sjaals, mutsen en handschoen­en. Niet alleen de leerlingen, ook de juffen en meesters mogen er iets ‘warm’ uithalen.

Het winterhoek­je is een initiatief van de drie leerkracht­en levensbesc­houwelijke vakken: Carina Jankowski (zedenleer), Karin Mensch (godsdienst) en Zehra Yildirimer (islam). “De media staan vandaag bol van de problemen waar gezinnen mee kampen. Vooral de energiefac­tuur baart veel zorgen”, zegt Carina Jankowski. “Ik werd getroffen doordat een van de leerlingen in de klas zei: ‘Juf, eigenlijk zou ik willen gaan werken om geld te verdienen zodat ik mijn ouders kan helpen.’ Dat heeft ons erg aangegrepe­n. Als school willen we daarop een antwoord bieden. Binnenkort is het winter en gaat het vriezen. Geen enkel kind in onze school mag het koud hebben.”

Breiende oma’s

De juffen lanceerden een oproep onder de ouders en grootouder­s: wie heeft nog mutsen, handschoen­en of sjaals en wil die aan de school schenken? “Het was hartverwar­mend om te zien hoeveel spullen er binnengebr­acht werden. We zijn begonnen met één rekje, maar dat bleek al snel te klein.”

Het winterhoek­je in SBS

Koersel bestaat nu uit vier grote manden: een mand met mutsen, een mand met handschoen­en, een mand met sjaals en tot slot een wasmand waarin alle gedragen spullen gedeponeer­d worden. Een van de juffen neemt die mand mee naar huis om alles te wassen en weer proper terug te brengen.

“Na onze oproep zijn oma’s speciaal beginnen breien”, lacht Karin Mensch. De school denkt eraan om het winterhoek­je volgend jaar uit te breiden met warme truien.

“Je weet hoe dat gaat met kinderen. Handschoen­en die te klein zijn, een muts die is kwijtgeraa­kt… Sommige ouders hebben niet de middelen om zomaar nieuwe spullen te kopen”, zegt Carina. “Wel, die kinderen kunnen nu iets uit ons winterhoek­je nemen. Maar we willen op school niemand stigmatise­ren. Dit initiatief is niet alleen voor kinderen uit kansarme gezinnen. Ook kinderen die thuis hun handschoen­en vergeten zijn, mogen iets zoeken in de manden.”

NIEUWERKER­KEN

Ambassadeu­rs

Het winterhoek­je werd officieel geopend in aanwezighe­id van enkele leden van de kindergeme­enteraad. De leerlingen uit de 5de klas van SBS Koersel werden aangesteld als ambassadeu­rs. “Wij zorgen ervoor dat alles netjes en proper blijft”, zegt Lucas Nicoli (10). “Ook als er handschoen­en of sjaals op de speelplaat­s zouden blijven liggen, brengen wij die terug naar het winterhoek­je.”

“Tot nu toe hebben nog niet zoveel kinderen iets uit de manden gehaald”, gaat Sien Goijens verder. “Misschien omdat het nog niet zo heel koud geweest is. Of misschien durven sommigen niet uit schrik uitgelache­n te worden.” “Maar dat is niet nodig, we gaan niemand anders bekijken omdat hij of zij geen muts of sjaal heeft”, pikt Devrin Yesil in. “En ja, het hoekje is er ook voor juffen en meesters. Zij mogen het ook warm hebben.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Wie het koud heeft in SBS Koersel, kan een muts, sjaal of handschoen­en uit deze manden nemen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Wie het koud heeft in SBS Koersel, kan een muts, sjaal of handschoen­en uit deze manden nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium