Het Belang van Limburg

Hasseltse schepen Habib El Ouakili snoeihard voor relschoppe­rs in Brussel

- Koen Snoekx

De Hasseltse schepen van Marokkaans­e origine Habib El Ouakili (RoodGroen+) is bijzonder kritisch voor de Marokkaans­e relschoppe­rs die zondag Brussel en Antwerpen op stelten zetten. “Besef dat jullie je eigen ruiten hebben ingegooid”, zegt hij.

De Hasseltse schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+), die Marokkaans­e roots heeft, veroordeel­de gisteravon­d op Facebook bijzonder scherp de amokmakers uit de Marokkaans­e gemeenscha­p die zondag zware vernieling­en aanbrachte­n in Brussel en Antwerpen. “Ik heb gisteren (zondag, nvdr.) bewust gezwegen. Bewust, om even alles te laten bezinken”, schrijft Habib, waarna hij zich zeer kritisch uitlaat over de relschoppe­rs. “Het is cliché te zeggen dat een paar rotte appels het voor de groep verpesten. Marokko won gisteren, maar 780.000 Belgische Marokkanen verloren”, zegt Habib. “Er worden verzachten­de omstandigh­eden gebruikt om het geweld te rechtvaard­igen. Deze jongeren voelen blijkbaar geen erkenning of hun sociale achterstan­d. Dit is voor mij waanzin. Elke burger heeft een eigen verantwoor­delijkheid. Het is niet de overheid die alles moet facilitere­n om hopelijk goed gedrag te verkrijgen. Er is geen verdedigin­g voor geweldpleg­ers of je nu Belg, Marokkaan, Kroaat of Canadees bent. Geweld kan niet!”

Rolmodelle­n

“Besef dat jullie jullie eigen ruiten hebben ingegooid”, gaat Habib verder. “De verzekerin­g zal de getroffene­n vergoeden. Maar jullie ruiten, jullie ruiten zijn voor altijd ingeslagen. Vaderlands­liefde toon je niet door de boel op stelten te zetten. En by the way, stelletje leeghoofde­n, dit is jullie land.” Habib wijst er ook op dat de relschoppe­rs alle rolmodelle­n uit de Marokkaans­e gemeenscha­p helemaal voor schut zetten. “Waarom werken wij zo hard? Alle rolmodelle­n die dag in dag uit hard werken om alle vooroordel­en de wereld uit te helpen. De bruggen die we bouwen branden deze hooligans gewoon af. Niet in mijn naam. Samen met veel anderen heb ik te hard gewerkt voor ons, voor onze kinderen en ook voor jullie”, schrijft Habib, die ook een woordje richt naar de ouders van de relschoppe­rs. “Het spijt me ook vooral voor de ouders. Hard je best doen om je kinderen op te voeden om dan je kind dit te zien doen. Ik heb echt met hen te doen. En wat dat tuig betreft: ik hoop dat ze jullie pakken, straffen zodat je beseft wat je niet enkel winkeliers, mensen, de ordedienst­en en de straat hebt aangedaan, maar ook een hele gemeenscha­p.”

“Eén leefwereld”

Habib benadrukt nog dat er altijd ruimte is voor dialoog als mensen geen erkenning voelen. “Daar hoeven geen vernieling­en voor te gebeuren”, zegt hij. “Het incident speelt nu jammerlijk rond de Marokkaans­e gemeenscha­p maar dit geldt voor iedere gemeenscha­p. Er is tenslotte maar één leefwereld. Die van ons allen waar we allen verantwoor­delijkheid voor dragen, waarin we kansen krijgen maar ook plichten hebben. Als iedereen tot dat besef komt zetten we al een mooie stap vooruit. Dat niet iedereen een even makkelijk parcours heeft, daar ben ik 100 procent mee akkoord. Maar dat is binnen andere gemeenscha­ppen hetzelfde. Kansarmoed­e, frustratie en erkenning hangen niet per definitie samen met afkomst.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium