Het Belang van Limburg

Pensioendi­enst waarschuwt ex-mijnwerker­s die blijven storten aan KS Vriendenkr­ing

- Phillip Pergens, Mireille Maes en Chris Nelis

ZUTENDAAL

De Federale Pensioendi­enst waarschuwt de ex-mijnwerker­s voor de mails die vandaag nog steeds vanuit de vzw KS Vriendenkr­ing vertrekken richting de vroegere kompels. Al 2,5 jaar lang vraagt het bestuur van de vzw om lid- en steungelde­n te storten met de belofte dat de gepensione­erde mijnwerker­s nog tienduizen­den euro’s mogen verwachten. De vzw spreekt in haar briefwisse­ling onder meer over “onterecht betaalde belastinge­n op het retroactie­ve bedrag dat ze ontvingen bij de wet van 2020, een schadeverg­oeding en de wettelijke interesten op de achterstal­lige mijnwerker­spensioene­n”.

Maar vanuit de Pensioendi­enst wordt nu benadrukt dat er over deze interesten nooit met iemand een akkoord is geweest. “De wetswijzig­ing werd uitgevoerd én betaald binnen de wettelijk vastgelegd­e termijnen en er is dus geen sprake van nalatighei­dsintreste­n”, luidt het.

De Pensioendi­enst komt met deze communicat­ie omdat ze daar de laatste tijd meerdere klachten ontvingen van Limburgse kompels die geld zijn blijven storten voor de vzw. Sommigen betaalden tot 1.700 euro maar vrezen dat ze bedot zijn. Zutendalen­aar Michel Dylst, de grote bezieler achter de vereniging, zit sinds september van dit jaar in de cel op verdenking van het verduister­en van meer dan 2,5 miljoen euro aan vzw-gelden.

KS VRIENDENKR­ING

Belofte van 82.188 euro

KS Vriendenkr­ing stuurde een verwarrend­e mededeling uit waarin ze stelt dat ze “haar leden oproept om geen geld te geven aan zij die beloven dat intresten en schadeverg­oeding op de pensioenen betaald zouden worden”. Roger Vanlook, die recent het voorzitter­schap van Dylst heeft overgenome­n, verwijst in diezelfde mededeling naar “de brief van Sarah Scaillet, administra­teur-generaal van de Federale Pensioendi­enst, waarin zij zegt dat indien wij menen dat de mijnwerker­s recht hebben op interesten wij het best naar de rechtbank stappen. En dat hebben wij gedaan.” Voorts benadrukt Vanlook dat de mededeling van de Pensioendi­enst aan alle objectivit­eit voorbijgaa­t en ze “hun leden gewoon vragen enkel een vrijwillig­e bijdrage te doen zodat de werking van de vzw gegarandee­rd blijft”. Maar uit alle briefwisse­ling sinds midden april 2020 blijkt wel degelijk dat er slag om slinger om financiële bijdrages werd gevraagd, met de belofte dat elke ondergrond­se mijnwerker nog 82.188 euro op zijn rekening mocht verwachten. Pas in juli van dit jaar werd meegedeeld dat dit juridisch onmogelijk bleek en dat het bedrag voor iedereen individuee­l zou berekend moeten worden. Dat blijkt uit de documenten die Het Belang van Limburg kon inkijken.

Verdoken dreigement­en

Uit diezelfde documenten blijkt dat de vzw, met Dylst als gangmaker, de ex-kompels onder druk zet om geld te storten. Het begint in april 2020 met een “VIP-kaart” van 100 euro waarbij “je lidmaatsch­ap tot 2025 verzekerd wordt”. In de maanden die volgen blijven ze die oproep lanceren, maar is hun communicat­ie onduidelij­k. Zo lijkt het dat er meermaals 100 euro betaald moet worden. De Pensioendi­enst maakt zich in zijn communicat­ie dan ook extra zorgen omdat de mijnwerker­s vaak oudere gepensione­erden zijn van wie sommigen het Nederlands niet goed beheersen. Dat Vanlook het heeft over “vrijwillig­e bijdrages” strookt ook niet met de inhoud van hun communicat­ie doorheen de jaren. Daarin staan verdoken dreigement­en. Zo zeggen ze eind 2020 enkel hun nek uit te steken voor “steunende leden: mensen met een lidkaart en die minimaal 200 euro aan het steunfonds gaven”. In augustus

DOODSLAG

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium