Het Belang van Limburg

Fluvius moet 12.000 nieuwe gasmeters controlere­n omdat koppeling kan loskomen

- Guy Thuwis

AARDGAS HASSELT Fluvius is deze week gestart met de controle van 12.000 nieuw geplaatste digitale aardgasmet­ers. Uit steekproev­en is gebleken dat de koppeling met de leiding kan loskomen als er met de meter gewrongen wordt.

Netbedrijf Fluvius is al op 1 juli 2019 gestart met de plaatsing van digitale gasmeters bij alle residentië­le klanten in Vlaanderen. Tot nu toe zijn er van dat Scandinavi­sche type al meer dan 850.000 meters geïnstalle­erd. Om de uitrol te versnellen, is men begin dit jaar ook gestart met de plaatsing van een digitale meter van een Frans bedrijf, waarvan er al 12.000 geplaatst zijn. In Limburg gaat het om 5.000 exemplaren.

Duwen

“Uit steekproev­en blijkt dat bij een aantal van dit tweede type digitale gasmeters de dichting tussen de aansluitle­iding en de gasmeter niet 100 procent meer afsluit wanneer er stevig tegen de gasmeter wordt geduwd of mee wordt gewrongen”, zegt Fluviuswoo­rdvoerder Björn Verdoodt. “Uiteraard stellen we veiligheid voorop, zeker als het om gas gaat. Hoewel de kans op een lek bij een normaal gebruik van de gasmeter dus bijzonder klein is, nemen we geen enkel risico. Daarom bezoeken we dezer dagen alle woningen en appartemen­ten waar we recent deze nieuwe gasmeters installeer­den. Op die manier kunnen we bij elk exemplaar nagaan of de dichting loskomt wanneer tegen de meter wordt geduwd. Is dat het geval, dan brengen we een extra dichtingsm­iddel aan of plaatsen we een nieuwe meter als ook dat niet voldoende blijkt te zijn.” In beide gevallen moet de meter even van de aansluitle­iding worden gehaald. De klant kan dan even geen gas gebruiken. De interventi­e neemt normaal maximaal drie kwartier in beslag. De eerste 9.000 klanten hebben al een brief ontvangen en worden in de loop van de volgende drie weken bezocht. Ten laatste eind dit jaar wil Fluvius alle 12.000 betrokken klanten bezocht hebben.

 ?? FOTO RR ?? Het is de koppeling die in uitzonderl­ijke omstandigh­eden kan loskomen waardoor de dichting niet meer volledig afsluit.
FOTO RR Het is de koppeling die in uitzonderl­ijke omstandigh­eden kan loskomen waardoor de dichting niet meer volledig afsluit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium