Het Belang van Limburg

U zit veel? Eén uur sporten is genoeg om schadelijk­e effecten fors te vermindere­n

- Thomas Jansen

Wie veel zit, heeft een hogere kans op het krijgen van hart- en vaatziekte­n, obesitas en diabetes type 2. Dat is intussen genoegzaam bekend. Maar kan je die schadelijk­e effecten van een dagje zittend bureauwerk of urenlang bingewatch­en in de zetel ook nog uitwissen? En hoe moet je dat dan precies doen? Dat onderzocht Wouter Franssen in zijn doctoraat, dat een samenwerki­ngsverband omvat tussen de universite­iten van Hasselt en Maastricht. “We selecteerd­en een zestigtal mensen, die allemaal minstens één uur per dag matig tot intensief moesten sporten”, zegt hij. “Denk daarbij aan hardlopen of stevig doorfietse­n.” Hun activiteit werd gemonitord en vervolgens werden ze ingedeeld op basis van hun sedentair gedrag: een groep die relatief weinig zit (zo’n acht uur per dag), een groep met een gemiddeld aantal zituren (tien uur per dag) en een groep die veel zit (twaalf uur per dag).

Wat bleek? Tussen de proefperso­nen was geen verschil op het vlak van hun cardiometa­bole gezondheid. Dat werd aangetoond op basis van metingen van hun cholestero­l, vetmassa, gewicht, bloeddruk en suikerhuis­houding. Met andere woorden: hoewel de ene proefperso­on veel meer zat dan de andere, had dat geen effect meer op hun gezondheid. De reden: ze sportten allemaal minstens een uur per dag. “De schadelijk­e effecten van het zitten worden gecompense­erd door die sportactiv­iteit”, besluit Franssen. “Maar dat moet je natuurlijk wel volhouden over een langere periode.”

Sporthorlo­ges

Niet evident, zo weet de Maastricht­enaar ook. Daarom onderzocht hij in zijn doctoraat hoe mensen gemotiveer­d kunnen worden om meer te bewegen en vooral minder te zitten. Concreet bekeek hij de impact van de eenvoudige activity trackers. Denk aan de simpele sporthorlo­ges die uw aantal stappen of hartslag nauwkeurig bijhouden. Opnieuw werkte hij met drie groepen van proefperso­nen. “De ene werd gevraagd om het zitgedrag en bewegingsn­iveau verder te zetten zoals ze dat gewend waren. Een tweede groep kreeg een activity tracker en de derde groep kreeg een activity tracker én wekelijkse feedback en aanmoedigi­ngen”, vertelt hij. “Drie maanden lang volgden we hun activiteit.”

Staand vergaderen

De resultaten toonden aan dat enkel een activity tracker onvoldoend­e is om het zitgedrag te vermindere­n. Wie daarentege­n ook feedback en aanmoedigi­ngen kreeg, slaagde er wel in om per dag veertig procent meer stappen te zetten. “Veel sporthorlo­ges zijn nog te veel gefocust op het ideaal van tienduizen­d stappen per dag”, zegt Franssen. “Dat is een magisch getal dat wetenschap­pelijk trouwens nooit helemaal bewezen is. Nu gaan we eerder uit van 7.500 à 8.000 stappen per dag. Maar veel belangrijk­er is dat je het zitpatroon regelmatig doorbreekt. Je zet beter elk half uur 300 stappen dan één keer per dag 8.000 stappen. Ook de intensitei­t is belangrijk. Daar houdt een eenvoudige activity tracker allemaal geen rekening mee.”

De conclusies komen er na een doctoraats­studie van meer dan vier jaar, waarin Franssen ongetwijfe­ld zelf veel aan een bureau gezeten heeft. “Je kan niet aan zo’n studie werken zonder zelf het goede voorbeeld te geven”, lacht hij. “Zo maak ik er een punt van om in het kantoorgeb­ouw telkens een verdieping lager naar het toilet te gaan. Vergaderen of overleggen doen we vaak staand en als ik koffie ga halen, neem ik telkens bewust maar één tas in plaats van een hele thermos bij mij te zetten. Zo sta je sneller recht voor een volgende.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Wouter Franssen onderzocht het effect van intensief sporten op de schadelijk­e gevolgen van te veel zitten.
FOTO JEFFREY GAENS Wouter Franssen onderzocht het effect van intensief sporten op de schadelijk­e gevolgen van te veel zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium