Het Belang van Limburg

“Met vleugels terug naar Limburg gekeerd”

Hasselts bisschop Patrick Hoogmarten­s heeft afgelopen vrijdag ruim twee uur samengezet­en met paus Franciscus,

- Ruben Steegen

AUDIËNTIE VATICAANST­AD/HASSELT

De volledige top van de Belgische katholieke kerk reisde vorige week naar Rome voor het Ad Limina Apostoloru­m, de opdracht van elke bisschop om een bezoek te brengen aan de paus en zijn medewerker­s in Vaticaanst­ad. “Het is een traditie die al eeuwenlang meegaat en letterlijk ‘naar de drempels van de graven van de apostelen Petrus en Paulus’ betekent”, legt monseigneu­r Patrick Hoogmarten­s (70) uit, die sinds zaterdag terug in Limburg is na zijn ontmoeting met paus Franciscus (85).

Voor de Hasseltse bisschop was het al de vierde Ad Limina uit zijn carrière, na eerdere audiënties bij Johannes Paulus II en Benedictus. “Normaal vindt het bezoek om de vijf jaar plaats, maar door pauswissel­s en corona was het nu al van 2010 geleden dat we nog samen naar het Vaticaan waren geweest.”

Week in Vaticaanst­ad

De veertien Belgische (hulp)bisschoppe­n en kardinaal De Kesel vertoefden een week lang in het Vaticaan, waar hen een druk programma wachtte. “De audientie bij de paus was het orgelpunt, maar ook de dagen daarvoor waren zeer goed gevuld. Zo zijn we ontvangen op de dicasterie­s van het Vaticaan, zeg maar de ministerie­s van de Katholieke Kerk. Er is een dicasterie van Sociale Zaken, Milieu, Jongeren … allemaal thema’s die het Vaticaan na aan het hart liggen en waar de kerk wereldwijd een actieve rol in speelt. Daarnaast hebben we ook de eucharisti­e gevierd bij het graf van Petrus in de Sint-Pietersker­k en dat van Paulus in de basiliek Sint-Paulus-buiten-demuren.”

Wat Hoogmarten­s opviel, was de open sfeer aan het Vaticaan. “Wij verbleven voor het eerst in de Casa Santa Marta, het gastenverb­lijf binnen de muren van het Vaticaan. Daar hebben we de paus verschille­nde keren gezien. Hij was zeer benaderbaa­r. Zo gebeurde het wel eens dat hij ’s avonds aanwezig was in de zaal voor het avondmaal.”

Italiaans

Afgelopen vrijdag volgde de officiële ontvangst van de volledige Belgische delegatie bij de paus. “Het was een zeer open en warm gesprek”, vertelt Hoogmarten­s, die dicht bij paus Franciscus mocht zitten. “Wat opviel was dat de paus ons meteen op ons gemak stelde. Hij toonde waar het water stond en drukte ons op het hart om vrijuit te praten zodat er een echte dialoog kon plaatsvind­en.”

Die dialoog vond voornameli­jk in het Italiaans en Frans plaats. “Gelukkig spreek ik een mondje Italiaans, dankzij mijn studie in Rome”, vertelt Hoogmarten­s, die net als zijn collega’s één vraag aan de paus kon stellen tijdens het groepsgesp­rek. “Ik heb paus Franciscus gevraagd hoe we in deze sterk geseculari­seerde maatschapp­ij jongeren kunnen bereiken en met hen over geloof spreken. Het antwoord van de paus was duidelijk: treed naar buiten, geef de jongeren de kans om te ervaren écht voor anderen te zorgen. Dan zullen ze zich ook gemakkelij­ker openen voor de rijkdom van het geloof. De paus daagde ons uit om zelf vaak mensen op te zoeken.”

Oorlog besproken

Ook actuele thema’s kwamen aan bod. “De paus had het onder meer over de oorlog in Oekraïne en hoe zwaar een ontmoeting met gevluchte Oekraiense kinderen hem had aangegrepe­n. Ondanks zijn iets mindere fysiek is hij nog zeer helder en bijzonder goed op de hoogte van de actualitei­t.” Ook gevoelige thema’s zoals het priestersc­hap van getrouwde mannen, euthanasie en de pastoraal voor homoseksue­le mensen werden besproken. “Het is duidelijk dat paus Franciscus weet wat er leeft in onze samenlevin­g. Hij is zich heel goed bewust van de uitdaginge­n waar de kerk voor staat, maar heeft ons tegelijk uitgedaagd om vaker naar buiten te treden met ons geloof. Zelf naar de mensen te trekken en hen zo in contact te brengen met God zoals we Hem in Jezus leerden kennen. Het was een ontzettend inspireren­d gesprek, dat nog lang zal nazinderen. Ik ben in ieder geval met vleugels terug op het vliegtuig naar België gestapt.” (lacht)

 ?? FOTO VATICAN MEDIA ?? Hasselts bisschop Patrick Hoogmarten­s (links achteraan) zat twee uur samen met paus Franciscus voor een “open en warm gesprek”.
FOTO VATICAN MEDIA Hasselts bisschop Patrick Hoogmarten­s (links achteraan) zat twee uur samen met paus Franciscus voor een “open en warm gesprek”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium