Het Belang van Limburg

Sowieso geen loonsverho­ging, met beetje geluk wel een premie

- Hannes Heynderick­x

Er komt de komende twee jaar geen loonsverho­ging bovenop de index. Wel gebruikt de federale regering opnieuw het achterpoor­tje van consumptie­cheques voor werknemers in sectoren die goed boerden. Die premie kan oplopen tot 750 euro.

Het zou de grootste hindernis worden voor Vivaldi. Absolute toppolitic­i als Paul Magnette (PS) stelden zich vorig jaar nog de vraag of de federale regering het loondossie­r wel zou overleven. Maar tot nog toe gaat het allemaal vrij vlot. Het duo van de automatisc­he loonindexe­ring en de loonnormwe­t zorgt er ook voor dat het kader voor de regering vrij duidelijk is: er is geen énkele ruimte om de lonen structuree­l te verhogen bovenop de index. Daar was de regering het gisteren vrij snel over eens, toen ze de contouren van het loonakkoor­d vastlegde.

Net als twee jaar geleden is de regering wel op zoek gegaan naar een extraatje voor werknemers in sectoren die goed boerden. Die komt er in de vorm van een consumptie­cheque. Een bedrijf dat veel winst maakte, kan een premie tot 500 euro uitkeren. In sectoren met uitzonderl­ijke winsten – denk aan de energiesec­tor – kan die zelfs oplopen tot

750 euro. Let wel: kán. Want een concrete uitwerking is nog niet afgeklopt. De sociale partners hebben nog een maand de tijd om op basis van het regeringsv­oorstel zelf een akkoord te sluiten. Als dat niet lukt, is de verwachtin­g dat de regering gewoon zelf doorduwt. Maar dan nog moeten de sociale partners op sectoren bedrijfsni­veau onderhande­len hoe hoog de premie zal zijn. Reheidsuit­keringen sultaat van die oefening twee jaar geleden was dat 1,5 miljoen werknemers een premie van gemiddeld 280 euro kregen, terwijl de maximumpre­mie toen 500 euro bedroeg.

Ook nu is de verwachtin­g dat er nog een stevig potje gebikkeld zal worden tussen de sociale partners. Langs werkgevers­zijde reageerde VBO-topman Pieter Timmermans al slecht op Twitter. “Hogere premies dan corona terwijl crisis nu erger is … dit loopt slecht af!” Bij de vakbonden vindt het ABVV het dan weer “positief dat de regering enkel een kader vastlegt en de invulling overlaat aan de sectoren”. “Maar het systeem van cheques komt niet iedereen ten goede en is eenmalig”, zegt de woordvoers­ter. “We eisen dat de premies volwaardig bijdragen aan de sociale zekerheid en rechten openen.”

Welvaartse­nveloppe

Er is dus nog veel werk aan een definitief loonakkoor­d. Maar Vivaldi haalt wel opgelucht adem na deze eerste stap. Zeker omdat er parallel ook een compromis is gevonden over de verdeling van de welvaartse­nveloppe van 900 miljoen euro. De minimale werkloosst­ijgen met 1,3 procent bovenop de index, en niet met 3,5 procent zoals twee jaar geleden. Op vraag van de liberalen gaat een deeltje van de enveloppe naar het optrekken van de minimumlon­en – de werkenden dus – door de werkbonus te verhogen. Tot slot is er een verhoging van de uitkeringe­n voor gepensione­erden met twee procent.

Voor premier Alexander De Croo (Open Vld) is het akkoord heel erg welkom, na weken waarin zijn regering onder vuur kwam te liggen bij vriend en vijand. Het loondossie­r is vooralsnog niet “de grote struikelst­een” voor zijn regering, zoals eerst werd aangekondi­gd. Toch is het niet zo dat de rust nu helemaal terugkeert voor de premier. Oppositiep­artij N-VA kondigt nog een hele week grof geschut aan op de begroting van De Croo. Op tafel van de regering komt deze week dan weer de fiscale hervorming van Vincent Van Peteghem (cd&v), die de relaties tussen socialiste­n en liberalen weer op scherp zal zetten.

“Hogere premies dan corona terwijl crisis nu erger is … dit loopt slecht af!”

Pieter Timmermans

VBO

 ?? FOTO BELGA ?? Voor premier Alexander De Croo is het akkoord een opsteker, nadat zijn regering wekenlang onder vuur lag.
FOTO BELGA Voor premier Alexander De Croo is het akkoord een opsteker, nadat zijn regering wekenlang onder vuur lag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium