Het Belang van Limburg

Op het congres dat Vooruit zaterdag organiseer­t ligt de versoepeli­ng van het cumulverbo­d op tafel.

-

Zaterdag houdt Vooruit een congres waarop de statuten worden herschreve­n. Een van de punten in de ontwerptek­st is dat vakbond en mutualitei­t niet meer in het partijbure­au zetelen, het hoogste politieke orgaan van de partij. Tenzij de voorzitter hen uitnodigt. De samenwerki­ng wordt wel statutair verankerd, maar in een ander overlegorg­aan. Daarmee wil voorzitter Conner Rousseau beletten dat in de toekomst mogelijk een PVDA’er in het partijbure­au zou belanden, zo horen we toch in de wandelgang­en. Maar volgens Jo Vanrutten, voorzitter van Vooruit Sint-Truiden en ABVVvakbon­dsman, zou je hiermee wel eens het tegendeel kunnen bereiken. “Hiermee geef je net het signaal dat de partij de vakbond niet nodig heeft”, zegt Vanrutten. “Dat kan dan weer als mogelijk gevolg hebben dat onze leden straks meer richting PVDA opschuiven.”

Hij heeft nu een amendement ingediend dat deze aanpassing van de statuten moet tegenhoude­n. Vandaag moet dat wel nog door een commissie worden goedgekeur­d. Pas dan kan het zaterdag voorgelegd worden op het congres. “In de vorige statuten was de aanwezighe­id van afgevaardi­gden van vakbond en mutualitei­t in het partijbest­uur ingebed”, legt Vanrutten uit. “Het is vreemd om hier in tijden van polarisati­e en verrechtsi­ng aan te tornen. Alle partnersch­appen aan de linkerkant zullen noodzakeli­jk zijn. Vooruit heeft nog veel medewerker­s van mutualitei­t en vakbond in haar rangen die de vinger aan de pols van de maatschapp­ij houden. Die kunnen constructi­eve en waardevoll­e adviezen geven in het partijbure­au. Bij de verkiezing­en wordt toch ook aan vakbond en mutualitei­ten steun gevraagd. En daarna zou je ons negeren?”

Ulens

“In dat partijbure­au heb ik alleen maar een raadgevend­e stem”, zegt Miranda Ulens, algemeen secretaris ABVV. “Daar wordt wel naar ons geluisterd, maar het is ook niet zo dat de partij daarom doet wat wij vragen. Net zoals wij ook niet doen wat de partij ons vraagt. Conner wil de zaken nu scheiden, maar ik begrijp dat bepaalde lokale afdelingen daar amendement­en over zullen indienen.”

Paul Callewaert, algemeen secretaris van Solidaris, heeft geen probleem met de ingreep. “Wij gingen nu ook niet altijd naar het partijbure­au en de contacten met de

partij zijn goed”, zegt Callewaert.

Cumul

Ander punt dat zaterdag op tafel ligt, is de versoepeli­ng van het verbod op cumul. In 2016 voerde toenmalig voorzitter John Crombez de regel van “één persoon, één mandaat” in. Sindsdien mag je niet zowel parlements­lid als burgemeest­er of schepen zijn. Tenzij je uit een kleine gemeente komt. Voor burgemeest­ers ligt de lat op maximaal 20.000 inwoners. Dan nog moet je daarvoor toestemmin­g krijgen. In Limburg hebben bijvoorbee­ld Els Robeyns (Wellen) en Bert Moyaers (Herk-deStad) dat moeten vragen. Maar als Ludwig Vandenhove in SintTruide­n

burgemeest­er was geworden, dan had hij zijn zetel in het Vlaams Parlement moeten opgeven. Uit de ontwerptek­sten blijkt dat het verbod op cumul overeind blijft, maar dat wel iedereen uitzonderi­ngen kan vragen. Dus niet alleen de kleine gemeenten. De aanvraag moet wel komen van lokale afdelingen. “Eigenlijk wordt het weer zoals vroeger”, legt Vandenhove uit. “Ik heb vroeger ook gecumuleer­d en ik heb gemerkt dat de mensen daar niet van wakker liggen. Zolang ze hun burgemeest­er maar veel in hun stad zien.”

Voor Kris Verduyckt, Kamerlid voor Vooruit, mag dat verbod anders wel overeind blijven. “Ik merk in het parlement dat de cumulards toch al om 16.00 of 17.00 uur weg zijn, want ze hebben ’s avonds nog andere vergaderin­gen”, zegt Verduyckt.

Rousseau

De woordvoerd­er van Vooruit wijst erop dat de aanpassing van de statuten het gevolg is van het pact of uniformity dat Conner Rousseau bij zijn aantreden afsloot en dat iedereen op één lijn moet krijgen. “Afdelingen hebben de kans gekregen om opmerkinge­n te formuleren, zaterdag zijn het de leden die zullen beslissen.” De versoepeli­ng van het cumulverbo­d is nodig om “met de sterkste ploeg te strijden tegen extremen.”

BETOGING

AUTOKEURIN­G

 ?? FOTO DBA ?? Conner Rousseau.
FOTO DBA Conner Rousseau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium