Het Belang van Limburg

Charles Michel is welkom in Peking

-

Dat China ervan overtuigd is dat het ondanks de protesten alles onder controle heeft, blijkt uit de officiële bevestigin­g gisteren dat Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad donderdag naar Peking komt voor ontmoeting­en met president Xi Jinping.

Het bezoek wordt afgehaspel­d in een dag om te beletten dat Michel en zijn team te maken krijgen met strenge quarantain­eregels. Volgens een Europese diplomaat is er nood aan “dialoog en coördinati­e” met China over de geopolitie­ke context, de economisch­e ontwikkeli­ngen en uitdaginge­n zoals de strijd tegen de klimaatopw­arming en de verspreidi­ng van vaccins. Michel wil ook de temperatuu­r meten na het partijcong­res van de communisti­sche partij, die de machtsposi­tie van Xi verstevigd­e. De EU wil vooral beletten dat China wapens gaat leveren aan Rusland of de sancties actief helpt omzeilen. Michel wil ook de boodschap brengen dat het belangrijk is om de spanningen rond Taiwan en de Zuid-Chinese Zee niet te laten ontsporen.

Voor Michel wordt het een evenwichts­oefening tussen de posities van de lidstaten. Tijdens een debat over China op de Europese top van oktober bleek dat sommige Centraal-Europese leiders op de radicale Amerikaans­e lijn zitten en aandringen op een zo groot mogelijke loskoppeli­ng van China, terwijl anderen zoals de Duitse kanselier Olaf Scholz waarschuwe­n voor een beleid van confrontat­ie tegen China gezien de afhankelij­kheid voor grondstoff­en bijvoorbee­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium