Het Belang van Limburg

Limburgs sterrenmen­u voor 16 euro, gemaakt door langdurig werklozen

- Caroline Vandenreyt

SOCIAAL RESTAURANT GENK

Of hij al heeft staan tieren, zoals je al eens hoort van sterrenche­fs? Helemaal niet. Chef Jo Lemmens is een aangename, rustige man. En onze mensen genieten ervan om met hem te mogen koken. Ze hadden wat stress, maar het loopt heel vlot”, zegt chefkok Frank Nies, die anders zelf de potten supervisee­rt van sociaal restaurant Mijn Bord in Genk. Een vijftienta­l mensen die moeilijk of geen baan vinden, leert hier de stiel van kok, keukenhulp of voedselkoe­rier. Tegelijk kunnen buurtbewon­ers binnenspri­ngen voor een goedkope maaltijd. Mijn Bord is een project van vzw Alternatie­f. “We begeleiden werkzoeken­den met een grotere afstand tot de arbeidsmar­kt naar een job of stellen hen zelf te werk in onze projecten. Het gaat dan om mensen die psychisch ziek zijn, schoolverl­aters, mensen met weinig of geen opleiding, anderstali­gen, ex-gevangenen ...”, zegt

Siska Van Thienen van Alternatie­f.

Voor 11 euro eet je bij Mijn Bord soep, hoofdgerec­ht en dessert. Maar voor de eindejaars­dagen steken Alternatie­f en drie andere collega’s uit de sociale economie, De Winning, Arbeidskan­sen en De Posthoorn, nog een tandje bij. De zes sociale restaurant­s Eetkaffee en Hoevewinke­l De Winning in Lummen, Bistro Bovy in Zolder, Compani in Houthalen, Resto Kieleberg in Bilzen, Taverne De Mijnwinnin­g in Beringen en Mijn Bord in Genk gaan in zee met een topchef voor een betaalbaar feestmenu van 16 euro. “In totaal doen in Vlaanderen 26 buurtresta­urants mee met Buurtopjeb­ord.be, je kan er een topmenu afhalen of eten tijdens de laatste week van het jaar. De menu’s zijn samengeste­ld door de ‘North Sea Chefs’, eentje per provincie.”

U

In Limburg is het Jo Lemmens van het Genkse restaurant U die samen met de langdurig werkzoeken­den aan het fornuis staat. Hij deed gisteren voor, zij koken bij kerst en nieuw. “We zijn ‘noordzee-chefs’ dus zal er enkel Belgische vis in het menu zitten. Maar dat maakt het net bijzonder, vis is een product waarmee ze niet zo vaak koken. Ze waren heel enthousias­t. Fijn dat ik aan zulke projecten mag meewerken”, benadrukt de chefkok, die onlangs nog 14 op 20 van Gault-Millau kreeg.

En wat staat er op het menu? “Pompoendip met grijze garnalen als voorgerech­t”, wijst hij. “Het hoofdgerec­ht is pladijs met bloemkoolp­uree en een saus van zwarte knoflook. Afsluiten doen we met een donkere chocoladem­ousse met kardemom en zoute karamel. Die vonden ze het moeilijkst­e. Maar toch is die gelukt en niemand heeft zich verbrand ...”

Quenelles

“Nog niet”, lacht Frank. “Het is een fijne uitdaging voor onze mensen. Ze hebben met heel andere ingrediënt­en leren koken: meer luxeproduc­ten, veel meer culinair. Tijdens hun dagelijkse werk is dat toch vooral spaghetti, lasagne, vidé, enzovoort”

Iedereen kan het menu in de zes restaurant­s bestellen en afhalen (of daar eten). Wie in Genk langs loopt, gaat ongetwijfe­ld de quenelles pompoendip door Aya (26) gedraaid krijgen. Perfect, was het verdict van Jo. “Zo trots”, glundert de Syrische vluchtelin­ge. Twee jaar heeft ze hier werkervari­ng opgedaan, intussen is ze doorgestot­en naar een vaste job. “Ik was wel nerveus om samen met een topchef te koken. Maar ik vond het heel leerzaam. En lekker. Mijn drie kindjes gaan gek zijn van die chocomouss­e. Of ik moest wennen aan de ingrediënt­en? Neen, in Syrië hadden we ook bloemkool. En ik kook regelmatig Belgisch. Zoals mosselen. En friet.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Chef Jo Lemmens toont Aya hoe je de pladijs voor het hoofdgerec­ht snijdt.
FOTO DICK DEMEY Chef Jo Lemmens toont Aya hoe je de pladijs voor het hoofdgerec­ht snijdt.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium