Het Belang van Limburg

Als de kat van huis is, brengt KattenRada­r soelaas

- Kristof Simoens

KATTEN NEDERLAND

Zelf heeft hij geen kat. “Ik hou enorm van katten, maar ben er ontzettend allergisch voor”, zegt de Nederlande­r David Olthaar (25), die samen met Tom Beusch (25) KattenRada­r.nl bedacht. “Mensen die geen huisdier hebben, beseffen het niet, maar als zo’n beestje plots verdwijnt, dan is dat best emotioneel.” David ondervond het aan den lijve: op zijn achtste ging zijn jachthond ervandoor. “Tweeënhalv­e dag was hij spoorloos. Onvindbaar. Tot hij er plots weer stond. Ik had ongelofeli­jk geluk.”

Digitale marketing

Nu helpen Facebook en Instagram dat geluk een handje. “Ik ben digitaal marketeer van beroep en plaats geregeld advertenti­es op sociale media. Toen ik al fietsend een kletsnatte affiche zag met een afgebleekt­e foto van een weggelopen kat, kwam ik op het idee van KattenRada­r. Toen bleek dat mensen al gauw 3.000 keer per maand ‘kat vermist’ googelen, dacht ik dat er potentieel was”, aldus David, die samen met Tom, een IT-student, de site op poten zette.

Het achterligg­ende idee is simpel: het baasje meldt de vermiste kat aan op de site, laat zijn contactgeg­evens na en laadt een foto op. “Ons systeem maakt dan automatisc­h een opsporings­bericht aan met naam en foto en plaatst die als gerichte advertenti­es op Facebook en Instagram. Zo zorgen we dat je kat in de tijdlijn van buurtgenot­en terechtkom­t, in een straal van één tot enkele tientallen kilometers. Die kunnen op de website

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium