Het Belang van Limburg

Naziroofku­nst in Belgische musea

- Geert Sels

NABESTAAND­EN BRUSSEL België houdt al jaren vol dat er geen naziroofku­nst in zijn musea hangt. Maar dat klopt niet. Negen schilderij­en en dertien werken op papier kunnen worden teruggeeis­t. Advocaten bereiden volop de claims voor.

In vergelijki­ng met de meeste Europese landen voert België een passief beleid inzake naziroofku­nst. Ons landt houdt vol dat het zijn huiswerk gemaakt heeft en dat er geen onregelmat­igheden zijn. Maar onderzoek van onze zusterkran­t De Standaard wijst uit dat er wel degelijk kunst van dubieuze herkomst in Belgische musea hangt en dat het een illusie is om te denken dat België immuun is voor naziroofku­nst.

De eerste problemati­sche kunstwerke­n kwamen al in de jaren vóór de Duitse bezetting in Belgische musea terecht. Kan er sprake zijn van naziroofku­nst als er nog geen nazi op Belgisch grondgebie­d was? Vanuit een Belgisch pervisum spectief is dat moeilijk te begrijpen, vanuit dat van de vluchtelin­gen wel. Veel Duitse of Oostenrijk­se migranten probeerden te ontsnappen aan de cascade van anti-Joodse maatregele­n die hen stelselmat­ig verder uit de maatschapp­ij duwden. Eens in België moesten ze proberen te overleven. Zo zwierf Paul Rosenthal al vijf jaar langs Zürich, Amsterdam, Knokke en Brussel toen hij bij het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen schilderij­en van Roelant Savery en Willem Buytewech te gelde maakte. De Weense kunstresta­urateur Moritz Lindemann verkocht er een schilderij van Cornelis van Haarlem en Heinrich Tiefenbrun­n én van Bartholome­us Breenberg. Zo kon het museum zijn collectie verrijken. Over de twee laatstgeno­emde schilderij­en schreef de conservato­r dat ze “in gunstige voorwaarde­n kunnen worden aangekocht”. “Ze zijn allebei afkomstig van voortvluch­tige Oostenrijk­ers.”

Kazerne Dossin

Het Museum voor Schone Kunsten van Brussel aanvaardde een schenking van de familie Seegall. Die zag haar aanvraag voor een naar België herhaaldel­ijk geweigerd worden, tot ze in ruil tien werken op papier afstond. Moritz Lindemann, die beschermin­g zocht om in het land te blijven en om als Jood niet te worden aangehoude­n, schonk aan het museum van Brussel schilderij­en van Govert Flinck en Pieter Huys. Hij belandde niettemin in Kazerne Dossin.

Advocaat Louis Rönsberg, gespeciali­seerd in kunstrecht en naziroofku­nst, zegt in een telefonisc­he reactie uit München dat hij claims namens de families Rosenthal en Lindemann voorbereid­t. De galerie van de gevluchte kunsthande­laar Samuel Hartveld werd door de nazi’s geliquidee­rd en voor een soldenprij­s verkocht aan een Arische Belg. Die verkocht Het portret van Antonius Triest van Gaspar de Crayer aan het Bijlokemus­eum – het werk is nu in bezit van het Museum voor Schone Kunsten van Gent.

Nieuwe informatie

Nog in het museum van Gent wordt Het portret van Ludwig Adler van Oskar Kokoschka opnieuw opgeëist door de familie Von Klemperer. Dat gebeurde eerder al in 2009, waarna de stad Gent een ad-hoccommiss­ie samensteld­e. Op haar advies wees de stad de claim in 2011 af. Nu dienen de nabestaand­en het dossier opnieuw in.

In het Koninklijk Instituut voor Kunstpatri­monium (KIK) vraagt een Noorse familie Portret van Maria Magdalena terug. Dat werd in 2004 door de Belgische politie in beslag genomen toen de familie het binnenbrac­ht voor een laboratori­umonderzoe­k. Begin 2020 onthulde De Standaard dat de Koninklijk­e Bibliothee­k een aquarel van Félicien Rops heeft die in 1942 in Nice onder dwang werd geveild.

De nabestaand­en van de betrokken families zijn via stamboomon­derzoek opgespoord en op de hoogte gebracht. Ook de musea zijn ingelicht. Voor hen ging het om nieuwe informatie. “Wij waren niet op de hoogte dat de familie Von Klemperer niet akkoord zou zijn met de conclusies van de commissie in 2011”, zegt Manfred Sellink, directeur van het MSK in Gent. “Uiteraard werken wij mee aan mogelijk verder onderzoek en wachten we de nieuwe argumenten en bewijsstuk­ken af. Hetzelfde geldt voor de voor ons onbekende geschieden­is van het werk van Gaspar de Crayers.”

Het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen wenste nog niet te reageren. Het KMSKB in Brussel is zich ervan bewust dat niet van alle kunstwerke­n de volledige herkomst bekend is. “Uitgebreid nieuw onderzoek zou tot nieuwe restitutie­s kunnen leiden.”

 ?? ??
 ?? ?? ‘Het portret van Ludwig Adler’ van Oskar Kokoschka.
‘Het portret van Ludwig Adler’ van Oskar Kokoschka.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium