Het Belang van Limburg

Regeling sociale zekerheid thuiswerke­nde grensarbei­ders verlengd

- Guido Cloosterma­ns

PEER

De regeling rond sociale zekerheid voor thuiswerke­nde grensarbei­ders is nogmaals met een half jaar verlengd. Dat meldt voormalig Kamerlid Steven Matheï (cd&v). Voor de fiscalitei­t blijft een regeling echter uit.

Grensarbei­ders kunnen nog tot 30 juni 2023 thuiswerke­n zonder dat dit gevolgen heeft voor de sociale zekerheid. Dat zijn de Nederlands­e Sociale Verzekerin­gsbank en de Belgische

Rijksdiens­t voor Sociale Zekerheid overeen gekomen. De maatregel werd eerder dit jaar al eens verlengd tot het einde van dit jaar.

De uitzonderi­ngsregelin­g is een gevolg van de coronapand­emie, toen werknemers verplicht moesten thuiswerke­n. Die verplichti­ng stelde de thuiswerke­nde grensarbei­ders echter voor een probleem. Grensarbei­ders betalen immers belastinge­n in het land waar ze werken. Als één of meerderde dagen thuis wordt gewerkt, verschuift voor die dagen de belastingh­effing naar het woonland. Als meer dan 25 procent thuis wordt gewerkt, verschuift ook de sociale verzekerin­g naar het woonland.

Grensarbei­ders dreigen daardoor fiscale aftrekpost­en in Nederland of andere grenslande­n mis te lopen. Om dat te vermijden, sloot België tijdens de coronacris­is tijdelijke akkoorden met onze buurlanden. Op 30 juni 2022 liepen die akkoorden af. Uiteindeli­jk werden de akkoorden wel verlengd, maar alleen voor de sociale zekerheid. Dat betekent dat thuiswerke­n voor grensarbei­ders geen evidentie is. Zij dreigen gediscrimi­neerd te worden. In sommige gevallen is thuiswerk fiscaal nadelig, in andere gevallen is de werkgever niet geneigd thuiswerk toe te staan omdat het administra­tief te complex is. Voormalig Kamerlid Steven Matheï, die zich deze problemati­ek al lang aantrekt, pleit voor een structurel­e oplossing. “Zij moeten ook regelmatig kunnen thuiswerke­n zonder de nadelige fiscale gevolgen”, besluit Matheï.

THUISWERKE­N

 ?? FOTO BELGA ?? Steven Matheï.
FOTO BELGA Steven Matheï.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium