Het Belang van Limburg

Zestiger krijgt verbod op houden van dieren na zware verwaarloz­ing

- Geert Houben

RECHTBANK LOMMEL De Hasseltse strafrecht­er heeft maandag een 69-jarige Lommelaar een verbod voor drie jaar opgelegd om nog dieren te houden. Zijn vijf konijnen, elf hanen en kippen, vijf ganzen, twee geiten, een eend en vier schapen waren totaal verwaarloo­sd. Een schaap lag zelfs dood op een erf.

De politie greep in juni vorig jaar in nadat de buurt aan de alarmbel had getrokken. Ter plekke botste de Inspectie Dierenwelz­ijn op dieren die tussen hun uitwerpsel­en leefden. Ondanks het warme weer was er van enige beschuttin­g amper sprake. Een schaap overleefde de verwaarloz­ing niet. Een dierenarts stelde vast dat de dieren onverzorgd en veel te mager waren. Enig schuldbese­f was de man vreemd. “Ik heb mijn dieren met veel liefde en toewijding verzorgd. Dat er een dood schaap lag? Het kan gebeuren dat er al eens een dier dood gaat.”

De Lommelaar stelde nu geen dieren meer te houden. Bij de bepaling van de straf hield de rechter rekening met de gevolgen voor de dieren en het blanco strafblad van de dader. De zestiger kreeg 1.600 euro boete opgelegd, waarvan de helft met uitstel. Daarnaast ontzegde de rechter hem om gedurende drie jaar het recht om dieren te houden. De proceskost­en van 300 euro zijn eveneens voor de Lommelaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium