Het Belang van Limburg

Gezellige familiedag kan spanningen

-

De knop moest worden omgedraaid, het hoofd leeggemaak­t. Daarom kwam de barbecue met de familie enkele uren na de 0-2-nederlaag tegen Marokko op het goeie moment. Ondanks het winderige weer was de sfeer volgens verschille­nde aanwezigen “goed en gezellig”. Elke speler had een aparte tafel voor zijn vrienden en familie, maar na verloop van tijd liep iedereen door elkaar.

Ook gisteren mocht elke speler doen wat hij wou, zolang dat maar binnen de muren van het Hilton Salwa Beach Resort gebeurde. Dat ging van zwemmen tot wandelen op het strand. “Ik hoop dat dit spelers nieuwe energie geeft”, zei bondscoach Roberto Martinez.

Lang van huis

Alleen verhult de mooie verpakking toch wat de inhoud. Het is lang niet allemaal peis en vree bij de nationale ploeg. Het verhaal van de Franse sportkrant L’Équipe werd dan wel ontkend, het zet nog maar eens in de verf dat de sfeer binnen de groep een thema is, ook in buitenland­se media. Volgens onze info roept onder meer de manier waarop Kevin De Bruyne zich beweegt in de groep vragen op. Sommige spelers vonden het weinig constructi­ef dat KDB tegen Canada openlijk in de clinch ging met Toby Alderweire­ld en de tactiek in twijfel trok. Vooral omdat de Man City-middenveld­er zelf zijn topniveau niet haalt en eerder lusteloos oogt. Als De Bruyne lang van huis is – weg van zijn gezin – en het loopt niet zoals hij wil, krijgt hij het wel vaker moeilijk. Op het EK 2016 speelde dat ook al eens op. Een ander probleem is het niveauvers­chil in de groep. Terwijl toppers als De Bruyne en Thibaut Courtois bij Man City en Real Madrid nog op wereldnive­au voetballen, zakten andere spelers af naar kleinere competitie­s. Zo speelt Batshuayi in Turkije, terwijl Vertonghen en Alderweire­ld naar de Jupiler Pro League verhuisden. Eden Hazard staat nog op de loonlijst bij Real, maar is daar niet meer bepalend. De tijd dat alle Belgen op het hoogste voetbalpod­ium presteerde­n, ligt achter ons. Het frustreert De Bruyne dan weleens dat anderen zijn spel niet meer kunnen volgen of hij hen niet kan meetrekken. Maar andersom wekt het net zo goed wrevel op dat de toppers zich verheven boven de rest lijken te voelen. Als Hazard dan al lachend de snelheid van de verdediger­s in vraag stelt, komt hem dat op een repliek van Vertonghen te staan. “De aanval zal te oud zijn, zeker?” Dat soort details illustreer­t wel een en ander. Ja, er wordt in het hotel nog veel gekaart tussen de spelers en als de Duivels waterpolo spelen in het zwembad is dat nog altijd fun. Maar de onderligge­nde sfeer is veel meer gespannen dan vroeger. De mindere prestaties helpen niet.

Gisteren al overleg

Roberto Martinez moet dat allemaal proberen te beheersen. Vóór het toernooi was het de bedoeling het de Duivels zo comfortabe­l mogelijk te maken. De staf is daarom uitgebreid. Courtois heeft zijn kinesist mee van bij Real, De Bruynes beste vriend Kenneth Staelens zit in het social media-team en de groep kan rekenen op yoga-instructeu­r Vinay Menon, over wie Hazard erg lovend was bij Chelsea. Daarnaast heeft Martinez elke dag contact met sportpsych­oloog Jef Brouwers, die hem ondersteun­ende tips geeft. Die opperde om een groepsgesp­rek te organisere­n. Martinez nam die raad deels aan en had gisteren al overleg met sommige spelers. Waar zien zij oplossinge­n?

De focus moet trouwens niet puur op de toppers liggen. Het was plezant op de barbecue, maar aan sommige tafels werd ook gepraat over de gemoedstoe­stand van bepaalde bankzitter­s. De wissels van Martinez deden wenkbrauwe­n fronsen. Niet alleen bij de analisten, ook binnen de selectie. Meerdere jongens snappen niet goed

 ?? ??
 ?? FOTO INSTAGRAM ?? Courtois vond troost in de armen van zijn Mishel..
FOTO INSTAGRAM Courtois vond troost in de armen van zijn Mishel..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium