Het Belang van Limburg

“Geen ruimte voor oplaaiende emoties”

- Roger Cox

IRAN - VS GROEP B Iran tegen de Verenigde Staten is zonder meer de meest beladen wedstrijd op dit WK. Een land uit de ‘As van het Kwaad’ versus ‘de Grote Satan’. Als dat maar goed afloopt. Genkie Marc McKenzie sust de gemoederen.

Al in de aanloop naar deze sportieve thriller - er staat een ticket voor de volgende ronde op het spel - zit het er bovenarms op. De Amerikaans­e voetbalbon­d durfde het aan om een Iraanse vlag zonder het embleem van de islamitisc­he republiek op sociale media te gooien. “Onze manier om op te komen voor de vrouwenrec­hten”, was de verklaring uit de States. Reactie van het regime in Teheran: “de VS moet een schorsing van tien wedstrijde­n krijgen wegens het beledigen van de Iraanse waardighei­d.” Mark McKenzie, die net naast de selectie van bondscoach Gregg Berhalter viel, spreekt zich niet uit over dit zoveelste dispuut. Maar via zijn podcast ‘Orange Slices’ is de 23-jarige verdediger ook influencer. Voor hem stopt de wereld niet aan de zijlijnen van de grote groene rechthoek. Dus geeft hij wel zijn mening over de gespannen verhouding­en tussen beide landen.

“Voor mij is dit puur een politieke kwestie. Dat de vete welig tiert op sociale media, oké. Maar wij, voetballer­s, vertegenwo­ordigen ons land als sportman en hebben een job te doen. De focus moet liggen op het kloppen van de elf jongens aan de overkant. Punt. Mijn landgenote­n mogen op het veld niet worden afgeleid door randzaken. Er mag geen ruimte zijn voor hoog oplaaiende emoties.”

Qatar is, net als Iran, een islamitisc­h land waar de mensenrech­ten met voeten worden getreden. Hadden de Verenigde Staten dit toernooi niet moeten boycotten? “Neen”, oordeelt McKenzie. “Om het even waar je zo’n WK organiseer­t, je kan altijd kritiek hebben. Er was vier jaar geleden een WK in Rusland, er komt er eentje in de Verenigde Staten. Elk land, ook het mijne, kan je voor bepaalde zaken met de vinger wijzen. Op het veld mag dat niet meespelen.”

 ?? FOTO AFP ?? Mark McKenzie in een oefeninter­land tegen Zwitserlan­d.
FOTO AFP Mark McKenzie in een oefeninter­land tegen Zwitserlan­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium