Het Belang van Limburg

Vedetten onder vuur bij Oranje

-

NEDERLAND - QATAR GROEP A

Ze staan al met anderhalf been in de tweede ronde, maar ook bij onze noorderbur­en laait de kritiek op na het 1-1-gelijkspel tegen Ecuador. Marco van Basten wees Virgil van Dijk terecht en Wim Kieft en Willem van Hanegem veegden Frenkie de Jong de mantel uit.

4 op 6 en als resterende groepsweds­trijd wacht nog een formalitei­t tegen Qatar. Alles peis en vree dus, zou je verwachten bij Oranje. Niet helemaal. Nadat Nederland niet voorbij Ecuador raakte, neemt de kritiek toe. Het spelpeil wordt niet bepaald gesmaakt en ook de goal van Enner Valencia die Oranje toestond – de enige tot dusver – volstaat om de verdedigin­g in vraag te stellen. “Van Dijk moet meer initiatief nemen. Hij praat veel, maar zegt niks. Hij is geen leider.”

Legende Marco van Basten spaarde de kapitein van Oranje niet. Ook die andere wereldster van Oranje, Frenkie de Jong, krijgt de volle laag. “Hij valt verschrikk­elijk tegen. De Jong lijkt goed te spelen door zich leuk vrij te draaien of een lekker passje te geven, maar tot dusver wel zonder rendement”, aldus Wim Kieft. Ook Willem van Hanegem deelde uit. “Frenkie maakte soms zelfs een uitgeblust­e indruk. Dan was hij aan het sjokken en dat ben je van hem niet gewend. Al blijft hij wel een geweldige speler.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium