Het Belang van Limburg

HEUSDENZOL­DER

- Zahra Boufker en Eva Flipkens

Op 1 september 2022 opende de nieuwe school De Leerplanee­t in Zolder officieel de deuren. Bij de opening lag ook een nieuw verkeerspl­an op tafel om confrontat­ies tussen trage weggebruik­ers en automobili­sten te vermijden. “Ons plan was om zo veel mogelijk auto’s uit de schoolbuur­t weg te houden”, vertelt burgemeest­er Mario Borremans (G|O|E|D). Ouders die hun kinderen naar school brengen, moeten volgens dat plan hun auto op de parking aan Beekbeemde­n zetten en daarna te voet met hun kinderen naar school wandelen. Maar niet alle ouders houden zich aan het verkeerspl­an. “Als je een beetje laat bent, staat hier een ellenlange file”, zegt mama Ayse Kabak. “Veel ouders kiezen er dan voor om hun kind in de Beenhouwer­sstraat af te zetten.”

Vroeger vertrekken

Ook mama’s Gulay en Hulya beamen dat het tijdens de spitsmomen­ten chaotisch is. “Voor en na school is het telkens zoeken naar parkeerpla­ats. Als de parking aan Beekbeemde­n volzet is, zetten wij onze kinderen aan de schoolpoor­t af. Maar dat vinden de buren van de school niet fijn.” Mama Marisa moet naar eigen zeggen vroeger vertrekken om dochter af te zetten. “We verliezen tijd aan de Beekbeemde­n want je moet eerst een plaats vinden en dan wandelen naar school. Het moet ook praktisch mogelijk blijven.”

Verbodsbor­den

In de Beenhouwer­sstraat staan sinds een paar weken tientallen verbodsbor­den om te parkeren. Er werd ook eenrichtin­gsverkeer ingevoerd. Maar dat houdt de ouders niet tegen. “Het probleem is ook moeilijk op te lossen omdat er nog volop riolerings- en wegenwerke­n bezig zijn wat de situatie nog ingewikkel­der maakt”, zegt burgemeest­er Borremans.

Kletsnat

Er zijn ook veel ouders die zich wel netjes aan het verkeerspl­an houden, maar ook zij stoten op problemen: “Ik parkeer mijn auto aan Beekbeemde­nhof en breng mijn kinderen te voet naar school”, begint Ayse Kabak. “Soms is dat gevaarlijk, omdat we op twee plaatsen fietsers moeten kruisen.” Maar ze vindt de parking ook te klein en de afstand tot de school te ver. “En als het regent, komen de kinderen kletsnat op school aan.”

Jeroen Martens, lid van het Oudercomit­é, gebruikt de parking. “Als ouders gewoon de verkeersre­geling zouden naleven, zou er geen probleem zijn”, zegt hij. “Het klopt dat de parking aan Beekbeemde­nhof klein is, maar dat was de vorige parking ook.” Jeroen vindt het wel een gemiste kans dat er geen kiss-and-ride is gemaakt in de Dekenstraa­t. Maar dat zit er niet meer in, want in de Dekenstraa­t komt nu een knip om die verkeersvr­ij te maken. “Een deel van die weg wordt ook onthard voor een betere integratie in het natuurgebi­ed”, aldus nog Borremans.

 ?? FOTO EF ?? Net voor en na school staat er een file aan de school in de Beenhouwer­sstraat. En ook al is parkeren niet toegestaan, toch gebeurt het nog.
FOTO EF Net voor en na school staat er een file aan de school in de Beenhouwer­sstraat. En ook al is parkeren niet toegestaan, toch gebeurt het nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium