Het Belang van Limburg

Kerk van Oud-Winterslag wordt exporuimte

- Eva Flipkens en Chris Nelis

ERFGOED GENK Het kerkje in de Hengelhoef­straat in Oud-Winterslag wordt een exporuimte voor de kunsten architecte­norganisat­ie Breed.

Van de veertien katholieke kerken in Genk zijn er zes aangeduid voor een nevenbeste­mming. Dat betekent dat ze een nieuwe invulling krijgen. Het kerkje van Oud-Winterslag krijgt een culturele bestemming. Het beheer komt in handen van de kunst- en architectu­urorganisa­tie Breed, die tot enkele jaren geleden huisde in een pand in de Vennestraa­t. “We hebben nu weer perspectie­f ”, gaat

Isabelle Verbruggen van Breed verder. “Bedoeling is dat er een werkruimte en atelier komt en daarnaast een ruimte voor exposities en tentoonste­llingen. Gaande van architectu­rale, kunstzinni­ge tot bedrijfspr­oducten. Neen, ruimte voor horeca is er niet voorzien. Dat hebben we zo met de eigenaar van de kerk afgesproke­n. Wel kan het zijn dat er tijdelijk, bijvoorbee­ld gekoppeld aan een expo, een glaasje of een hapje aangeboden wordt. We werken voor het beheer samen met Margot Cafmeyer van Mahome.”

De kerk van Bokrijk werd eerder volledig verbouwd tot een turnzaal voor de nabijgeleg­en basisschoo­l Sterrenrij­k. “Ook voor de kerk van Oud-Waterschei hebben we een nieuwe bestemming”, gaat schepen Sara Roncada verder. “Dat wordt het nieuw verblijf van

Sint-Vincentius Genk-Zutendaal. Zij maken er een soort winkel waar mensen zelf de producten kunnen kiezen die ze nodig hebben. Voor de kerk van Sledderlo is er ook een nieuwe toekomst. Daar zal een deel van het gebouw gebruikt worden als parochieza­al en zal een aanpalende ruimte een horeca-invulling krijgen. Voor de Sint-Eventiuske­rk in Winterslag zijn al verschille­nde ideeën maar is er nog geen invulling. De kerk van Termien zal komende legislatuu­r een nieuwe bestemming krijgen. Maar wat dat wordt, staat nog niet vast. Er is in ieder geval een werkgroep samengeste­ld die nagaat welke bestemming­en mogelijk zijn. Wij denken vooral aan sociocultu­rele invullinge­n.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De ruimte in de kerk zal beheerd worden door Isabelle Verbruggen van Breed en Margot Cafmeyer van Mahome.
FOTO CHRIS NELIS De ruimte in de kerk zal beheerd worden door Isabelle Verbruggen van Breed en Margot Cafmeyer van Mahome.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium