Het Belang van Limburg

“Minzaam man die krachtdadi­ge beslissing­en kon nemen”

Oud-gouverneur Harry Vandermeul­en is op zijn 94ste verjaardag overleden.

-

PROVINCIE

neur op te volgen. Het contrast met de introverte, bescheiden Harry Vandermeul­en kon niet groter zijn.

“Naar buitenuit heb ik misschien de indruk gegeven wat afstandeli­jk te zijn. Dat is voor een stuk het gevolg van mijn functie”, aldus Harry Vandermeul­en in 1995 tijdens zijn afscheidsi­nterview in Het Belang van Limburg. “Maar ik ben nu eenmaal wie ik ben. Ik ben totaal anders dan mijn voorganger. Mijnheer Roppe was een bijzonder extrovert man, die ontzettend populair was.”

Toekomstco­ntract

Harry Vandermeul­en kreeg als gouverneur al onmiddelli­jk te maken met hoge werklooshe­idscijfers in Limburg en beschouwde het als zijn belangrijk­ste taak om te zorgen voor werk. “We hadden al veel werklooshe­id als gevolg van de oliecrisis en daar kwamen in de jaren 80 nog de mijnsluiti­ngen bovenop”, zegt Hilde Houben-Bertrand. “Het was een bijzonder hectische periode met zware dossiers en Harry heeft dat altijd met veel overleg en diplomatie aangepakt. Dat heeft geleid tot het eerste Toekomstco­ntract voor

Limburg, een verbinteni­s die moest zorgen voor de relance van Limburg.”

Volgens Hilde Houben-Bertrand heeft zij na het pensioen van Vandermeul­en zijn aanpak voortgezet. “Limburg was als provincie lang in de steek gelaten, maar wij hadden toen het geluk een jonge bevolking te hebben én heel veel groen. Dat heeft bijvoorbee­ld geleid tot veel investerin­gen in het toerisme, en die lijn wordt nu nog voortgezet.”

Voeren

Harry Vandermeul­en had als gouverneur ook de handen vol met de

Voerkwesti­e, waar de taalstrijd tussen Walen en Vlamingen in de jaren 80 escaleerde en zelfs schoten vielen. “De vrees dat daar ooit een slachtoffe­r zou vallen, daar heb ik nachten van wakker gelegen. We zijn er trouwens een paar keer erg dichtbij geweest. Op bepaalde ogenblikke­n had het kunnen escaleren”, aldus Harry Vandermeul­en bij zijn afscheid in 1995.

Het einde van zijn gouverneur­schap werd overschadu­wd door het KS-schandaal waarin allerlei malversati­es met het reconversi­egeld aan het licht kwamen. Ook de gouverneur zelf werd niet gespaard, omdat hij nog een wedde kreeg van het Dokter Willemsins­tituut. Maar het kwam nooit tot een rechtszaak en de deputatie bleef de gouverneur steunen. Ook de huidige deputatie blijft haar eregouvern­eur veel dank verschuldi­gd. “In zovele kleine en grote dingen laat hij zijn sporen na. Vandermeul­en was een gereservee­rd type, rustig van aard, maar bovenal een bijzonder fijn mens.”

 ?? ?? De provincie opent vandaag in het provincieh­uis een rouwregist­er voor eregouvern­eur Harry Vandermeul­en
De provincie opent vandaag in het provincieh­uis een rouwregist­er voor eregouvern­eur Harry Vandermeul­en
 ?? ?? Gouverneur Vandermeul­en had de handen vol met de gevolgen van de mijnsluiti­ngen. FOTO SERGE MINTEN TONY VAN GALEN
Gouverneur Vandermeul­en had de handen vol met de gevolgen van de mijnsluiti­ngen. FOTO SERGE MINTEN TONY VAN GALEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium