Het Belang van Limburg

Infomarkt over nieuwe plannen bouwprojec­t Lindekensv­eld

- Koen Luts

AANGEPAST LUMMEN Projectont­wikkelaars Vestio en Laud organisere­n morgen een infomarkt over hun bouwprojec­t aan het Lindekensv­eld. “We vrezen voor veel extra verkeer en wateroverl­ast. En het bos waar veel omwonenden komen wandelen zal verdwijnen”, aldus buurtbewon­er Roger Luyten.

De vorige vergunning­saanvraag voor Lindekensv­eld werd eind september na protest ingetrokke­n en aangepast. Volgens de huidige aanvraag gaat het over 134 wooneenhed­en. 32 daarvan zijn sociale wooneenhed­en van de Kantonnale Bouwmaatsc­happij en Vooruitzie­n, 82 wooneenhed­en zijn van Vestio en Laud en in de toekomst volgen misschien nog 20 appartemen­ten in de Zonnestraa­t.

Maar volgens een buurtbewon­er zijn dat niet alle fases. “Nadien volgen nog bouwprojec­ten. In het gemeenteli­jk structuurp­lan van 2006 wordt gesproken over 59 wooneenhed­en voor het woonuitbre­idingsgebi­ed Schom West, nu over liefst 183. Met de buren wordt geen rekening gehouden, geld primeert en het laatste stukje groen vlak bij het centrum verdwijnt”, stelt hij.

Een andere buurtbewon­er uit de Mezenstraa­t is enerzijds wel tevreden dat al dat verkeer niet langs zijn deur zal passeren. Roger Luyten: “Maar er komt wel een nieuwe toegangswe­g en dat zal voor veel extra verkeer én voor hinder zorgen, ook al staat in hun mobiliteit­sstudie dat dit niet zo is. Er is nu al veel sluipverke­er. Heel dat project bevindt zich op een berg en dat zal bij felle regenval voor wateroverl­ast zorgen, daar ben ik zeker van. Ze hebben het over regenputte­n van 5.000 liter per woning, maar die zijn snel vol. Nu komen hier veel mensen wandelen, maar meer dan 2 hectare bos verdwijnt en wordt in Gestel gecompense­erd vlak bij de E313 waar geen wandelaars komen.” Volgens projectont­wikkelaar Ed Somers van Vestio werden bemerkinge­n en suggesties ten gronde geanalysee­rd. “De plannen zijn bijgestuur­d en er komt een park met rustbanken, recreatie en nieuwe verbinding­en en doorsteken voor zwakke weggebruik­ers. Op elke woonkavel wordt een nieuwe boom aangeplant en we voorzien in bijkomende groene buffers naar de omliggende woningen. Er wordt eveneens veel aandacht besteed aan ontharding. Uit de mobiliteit­sstudie blijkt dat de impact op de omgeving beperkt blijft.” De ontwikkela­ars geven morgen van 16.30 tot 18.30 uur in het Oosterhof een antwoord op de vragen die leven bij de buren. Inschrijve­n is verplicht, er zijn vijf startmomen­ten.

→ www.infomoment-lindekensv­eld.be

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? “Het project zal voor wateroverl­ast zorgen, gevaarlijk­e verkeerssi­tuaties en een bos verdwijnt”, aldus Roger Luyten.
FOTO KOEN LUTS “Het project zal voor wateroverl­ast zorgen, gevaarlijk­e verkeerssi­tuaties en een bos verdwijnt”, aldus Roger Luyten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium