Het Belang van Limburg

RIEMST/MAASTRICHT

- Eddy Vandoren

Deze verborgen parel in de Jezuïetenb­erg in Neercanne is maar zelden open voor het publiek, maar op 10 en 17 december kunnen liefhebber­s weer een bezoek brengen aan de ondergrond­se kunstgaler­ij.

Volgens gids Guido Thijs (65) uit Kanne vallen bezoekers er van de ene verbazing in de andere. Samen met zeventien collega’s geeft hij rondleidin­gen in de zo goed als onbekende vroegere mergelgroe­ve van de Jezuïetenb­erg. “Het is een unieke ervaring wanneer je op het 800 meter lange parcours geconfront­eerd wordt met ontelbare artistieke hoogstandj­es: etsen, schilderij­en, beeldhouww­erken, gravures, constructi­es... En bij kaarslicht krijgt alles nog een extra, sprookjesa­chtige dimensie.”

De Jezuïetenb­erg is een van de talrijke onderaards­e mergelgroe­ven in het Jekerdal. In 1880 kocht de orde van de Jezuïeten er een hectare grond en bouwde er een buitenhuis. Gelijktijd­ig werd ze eigenaar van de ondergrond­se mergelgroe­ve die toen door de exploitant­en verlaten werd”, aldus gids Thijs.

Beschermd

“De seminarist­en begonnen de mergelwand­en te versieren met tekeningen, schilderij­en, beelden en sculpturen. Er zijn ontzettend prachtige werken bij met een hoge artistieke waarde zoals de kerstnacht, de grafleggin­g, de OnzeLieve-Vrouwekape­l, de mosasaurus, het Alhambra en de sfinx, maar ook zijn er de vele tekeningen in houtskool en kleurrijke stadszicht­en... Sinds 1996 is de Jezuïetenb­erg een Nederlands beschermd Rijksmonum­ent. Het is het enige onderaards­e museum dat deze erkenning heeft en zonder twijfel ook een van de mooist bewerkte kalksteeng­roeven ter wereld”, vult Rob Zwaans (70) aan.

Op zaterdagen 10 en 17 december is deze onbekende maar unieke ondergrond­se kunstgaler­ij bij sfeervol kaarslicht te bezoeken. De gidsen van de Jezuïetenb­erg hebben een parcours van zowat 800 meter uitgestipp­eld, waarbij de meest merkwaardi­ge en mooiste hoekjes van hun ‘berg’ worden bezocht. Je kan reserveren via www.jezuitenbe­rg.eu/kerstwande­ling. Het aantal bezoekers blijft beperkt tot zestien per rondleidin­g.

GENK

 ?? FOTO ROB HECKERS ?? In de grotten is er ook een impressie van het Alhambra van Granada.
FOTO ROB HECKERS In de grotten is er ook een impressie van het Alhambra van Granada.
 ?? FOTO ROB HECKERS ?? Bij kaarslicht krijgt de kunstgaler­ij een sprookjesa­chtige dimensie.
FOTO ROB HECKERS Bij kaarslicht krijgt de kunstgaler­ij een sprookjesa­chtige dimensie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium