Het Belang van Limburg

Groot-Hasselt

- Reacties: dekern@hbvl.be

Hasselt, Alken, Diepenbeek en Kortessem hebben de voorbije week beslist dat ze de onderhande­lingen over een fusie een kans willen geven. Naar het voorbeeld van Antwerpen met zijn negen districten wordt ook die piste onderzocht. Als de gesprekken eind 2023 in vier ja’s uitmonden, wordt Groot-Hasselt met zijn 120.000 inwoners de derde grootste stad van Vlaanderen, na Antwerpen en Gent maar voor Brugge en Leuven. Dit is belangrijk voor de dotatie uit het Gemeentefo­nds: sinds Leuven de kaap van de 100.000 inwoners heeft overschred­en, krijgt de stad jaarlijks 10 miljoen euro extra uit dat fonds.

De burgemeest­ers Steven Vandeput (Hasselt), Marc Penxten (Alken), Rik Kriekels (Diepenbeek) en Tom Thijssen (Kortessem) kiezen samen de vlucht vooruit. Dat verdient absoluut applaus, want heel wat kleinere lokale besturen raken steeds meer in ademnood: terwijl hun takenpakke­t in omvang en complexite­it blijft groeien, maken hun beperkte schaalgroo­tte en financiële kortademig­heid het steeds moeilijker om de basistaken naar behoren te blijven uitvoeren. Neem daarbij de verplichte gemeentefu­sies die Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers na 2024 wil doorvoeren en ieder zinnig mens beseft dat schaalverg­roting aan de orde is, liever vandaag dan morgen.

Niettemin botsen gemeentefu­sies nagenoeg altijd op verzet. Administra­ties en bestuurscu­lturen samenvoege­n is een lang en moeilijk proces. Bovendien is groter niet altijd beter en goedkoper. Naast die rationele aspecten spelen ook emoties en individuel­e belangen: nogal wat inwoners vrezen ten onrechte dat een fusie het einde van hun dorp - en dus ook van hun identiteit betekent; heel wat burgemeest­ers en schepenen vrezen dan weer voor hun macht, mandaat en verloning.

Om deze redenen kan een fusie met districten als nooduitgan­g fungeren. Toch is een GrootHasse­lt met vier, zes of elf districten (met evenveel districtsr­aden en districtsc­olleges) niet meteen een goed idee. Daarvoor is Groot-Hasselt met zijn 120.000 inwoners - dat zijn er 4,5 keer minder dan Antwerpen - te klein. Daarvoor lijkt het behoud van zoveel mogelijk postjes vandaag te zeer de inzet: afhankelij­k van het aantal districten zal Groot-Hasselt respectiev­elijk 13, 45 of 73 politieke mandataris­sen meer tellen dan de vier gemeenten nu samen hebben. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn. Als Groot-Hasselt levensvatb­aar wil worden, moet de discussie ten gronde worden gevoerd, aan een brede tafel, met de meerwaarde voor alle 120.000 inwoners als inzet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium