Het Belang van Limburg

Banken lokken klanten met cash: tot 50 euro cadeau bij openen van rekening

- Ruben Steegen

BANKEN

HASSELT

Het lijkt haast te mooi om waar te zijn: terwijl grootbanke­n als ING, Belfius en BNP Paribas Fortis steeds vaker kosten aanrekenen voor verrichtin­gen en rekeningen, strooien kleinere online spelers dit najaar met gratis euro’s. Een voorbeeldj­e: wie vandaag bij Keytrade Bank een gratis zichtreken­ing opent, krijgt daar meteen 50 euro op gestort. Zonder enige verplichti­ng om klant te blijven. Een gelijkaard­ig verhaal bij Hello bank!, waar nieuwe klanten die door een vriend aangereikt

worden 25 euro cadeau krijgen, bovenop een kosteloze zichtreken­ing. Ook MeDirect geeft u vandaag een welkomstbo­nus van 50 euro. Wie het spelletje een beetje slim speelt, is na een paar keer klikken 125 euro rijker. Geld dat u sowieso mag houden.

Competitie­ve omgeving

Hoewel het fenomeen niet nieuw is – Hello bank! gaf in 2019 al een cadeau van 50 euro aan nieuwe klanten – is het wel uitzonderl­ijk dat drie banken nu op hetzelfde moment een gelijkaard­ige promo hebben lopen. “Waarom wij dit doen? De bankenwere­ld is een heel competitie­ve omgeving”, legt Steven De Backer, Head of Marketing bij MeDirect België, uit. “We merken dat Belgen niet zo makkelijk van bank veranderen. Dan kan een klein financieel duwtje in de rug helpen.”

Bij MeDirect is dat dus een duwtje van 50 euro. Voorwaarde is wel dat klanten de app downloaden, minstens één keer 50 euro bijstorten en dat bedrag vervolgens een maand laten staan op een spaarreken­ing of beleggen. “Op die manier willen we klanten van ons product laten proeven en aan ons binden. Met succes, want het overgrote deel blijft klant.” Wie dat wil, kan nochtans na 31 dagen weer opkrassen. “Klopt, al is het slechts een minderheid die dat doet. Nieuwe klanten worden gelokt met het cadeautje, maar merken vervolgens dat een zichtreken­ing bij ons wél gratis is. En dat hun spaargeld hier meer opbrengt. Uiteraard zullen sommigen het gratis geld cashen en vertrekken, maar dat is een ingecalcul­eerde marketingk­ost. Op deze manier lokken we in één klap een hele hoop nieuwe klanten. We zijn nog altijd een van de snelst groeiende spelers op de Belgische markt.”

Consument beschermd

Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector, is op de hoogte van acties waarbij nieuwe klanten gelokt worden met cash. “Dat is een commerciël­e keuze van de individuel­e banken en toegestaan binnen de bestaande regelgevin­g”, zegt Febelfinwo­ordvoerste­r Isabelle Marchand. “Ze doen dit om nieuwe klanten aan te trekken, uiteraard in de hoop dat ze dan klant blijven.” De woordvoers­ter benadrukt wel dat banken in ons land aan strikte regels gebonden zijn wat betreft publicitei­t, om zo de consument te beschermen. “Naast algemene regels inzake consumente­nbeschermi­ng zijn er ook specifieke regels voor reclame voor financiële producten.”

 ?? FOTO ROBIN UTRECHT ??
FOTO ROBIN UTRECHT
 ?? ?? Bij Hello Bank! krijgen nieuwe klanten die door een vriend aangereikt worden 25 euro cadeau, bovenop een kosteloze zichtreken­ing.
Bij Hello Bank! krijgen nieuwe klanten die door een vriend aangereikt worden 25 euro cadeau, bovenop een kosteloze zichtreken­ing.
 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium