Het Belang van Limburg

Gouverneur Jos Lantmeeter­s heeft de stad Sint-Truiden onder verscherpt toezicht geplaatst.

-

Normaal gezien kom ik pas in actie als iemand een klacht ingediend heeft, maar in dit geval vond ik het hoog tijd om zelf tussen te komen”, zo zegt Limburgs gouverneur Jos Lantmeeter­s. “Er zijn de laatste tijd heel wat dingen gebeurd in Sint-Truiden en er zijn ook al verschille­nde verslagen opgemaakt door Audit Vlaanderen. Maar er is van het stadsbestu­ur nooit een fatsoenlij­ke reactie op de aanbevelin­gen van die audits gekomen.”

“Op basis van de aanbevelin­gen van Audit Vlaanderen zijn er bijvoorbee­ld vergaderin­gen gekomen van het stadsbestu­ur in zalen van verschille­nde kerkdorpen, maar dat is geen voldoende reactie”, vindt Lantmeeter­s. “Ook wekt dat bij mij niet het nodige vertrouwen op dat ze de processen daadwerkel­ijk gaan doorlichte­n en aanpassen. Audit Vlaanderen heeft telkens gewezen op gelijkaard­ige problemen, maar die worden niet genoeg aangepakt. Daarom ga ik het bestuur van Sint-Truiden van dichtbij opvolgen. Ik wil duidelijke stappen zien die tegemoetko­men aan de aanbevelin­gen van de verschille­nde audits die Audit Vlaanderen gemaakt heeft. Ze moeten de procedures en processen zo aanpakken dat er zo weinig mogelijk misloopt in de toekomst.”

Minder fouten

Wat betekent zo’n verscherpt toezicht voor de stad nu juist? “Het is de eerste keer dat ik dit toepas en volgens mij is er ook nog nooit een Limburgse gemeente onder verscherpt toezicht geplaatst”, zegt gouverneur Lantmeeter­s. “Ik ga in ieder geval geen nieuwe audit doen en ik ga ook niet elke beslissing van de gemeentera­ad controlere­n. Samen met de administra­tie van Binnenland­s Bestuur zullen we wel binnen een redelijke timing de vooruitgan­g van het bestuur van Sint-Truiden toetsen. De eerste keer zal dat gebeuren binnen de twee maanden. Er moet evolutie zijn. Is die er niet, dan zal ik dat zo doorgeven aan de minister van Binnenland­se Zaken Bart Somers (Open Vld). Dan is hij aan zet. Maar ik bekijk zo’n verscherpt toezicht niet negatief, eerder positief. Sint-Truiden krijgt nu zelf de kans om de problemen definitief aan te pakken.”

“Ik heb als toekomstig burgemeest­er, samen met onze toekomstig­e schepen van Ruimtelijk­e Ordening Mieke Claes (N-VA), een gesprek gehad met de gouverneur over dat verscherpt­e toezicht”, zegt Ingrid Kempeneers (cd&v), die wellicht pas volgende week de eed aflegt als burgemeest­er. “Het gaat niet om een formele procedure. Het is eerder een begeleidin­gsopdracht van de gouverneur rond de aanbevelin­gen van Audit Vlaanderen. Ik bekijk dat positief. Wij gaan nu een plan van aanpak opmaken zodat er minder fouten tegen de procedures en deontologi­e gemaakt worden. Het is de bedoeling dat we een transparan­t beleid gaan voeren en daarover ook open communicer­en. Mijn handen jeuken al een beetje om aan de slag te gaan.”

ANTITABAKS­PLAN

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Gouverneur Jos Lantmeeter­s gaat het bestuur van Sint-Truiden van dichtbij opvolgen. “Ik wil duidelijke stappen zien die tegemoetko­men aan de aanbevelin­gen van de audits van Audit Vlaanderen.”
FOTO LUC DAELEMANS Gouverneur Jos Lantmeeter­s gaat het bestuur van Sint-Truiden van dichtbij opvolgen. “Ik wil duidelijke stappen zien die tegemoetko­men aan de aanbevelin­gen van de audits van Audit Vlaanderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium