Het Belang van Limburg

Uitschakel­ing van Belgen is een ramp voor Halense Rode Duivels-webshop

“Van de duizend officiële Rode Duivels-shirts die ik heb ingeslagen, heb ik er amper 20 à 30 procent verkocht.”

- Koen Snoekx

WK 2022 HALEN

De Rode Duivels houden een serieuze kater over aan hun vroege uitschakel­ing op het WK in Qatar, maar voor Limburger Jo Appeltans is die kater minstens even groot. Appeltans is de baas van Belgoshop, de webshop met het meest uitgebreid­e aanbod aan voetbalmer­chandising in ons land. “Ik ben zelf een voetbalsup­porter in hart en nieren, dus ik had best wel stress voor de match tegen Kroatië. Al was mijn zakelijke stress wellicht nog groter. Winst voor de Belgen had de verkoop van Rode Duivels-artikelen immers een boost kunnen geven. Dan hadden we onze omzet nog voor een stukje kunnen goedmaken. Maar het heeft niet mogen zijn”, zucht Appeltans. “Nu de Belgen eruit liggen, stopt de verkoop abrupt. Dit is voor mij een serieuze financiële aderlating. Een ramp eigenlijk. Door corona en de inflatie hadden we het al moeilijk. Maar met deze tegenslag erbij hebben we bereikt.”

Kortingen

stilaan

onze

limiet

In het magazijn van Belgoshop in Halen staan nog massa’s dozen met Rode Duivels-artikelen onaangeroe­rd. “Ik had voor dit WK duizend officiële Rode Duivels-shirts ingeslagen, net zoals bij het vorige WK”, vertelt Appeltans. “Toen zijn die shirts in geen tijd allemaal de deur uitgevloge­n. Maar nu heb ik er van die duizend amper 20 à 30 procent verkocht. Het WK heeft in België eigenlijk nooit geleefd. Het was zelfs zo erg dat ik al bij de start van het WK tot 30 procent korting op de shirts moest geven. Met zo’n kortingen houd je al amper marge over. Maar als je dan ook nog eens met zo’n stock blijft zitten, dan is dat helemaal rampzalig.” Appeltans kocht de shirts al een jaar voor het WK in. “Die inkoop houdt altijd een risico in”, vertelt hij. “Je weet op dat moment zelfs niet of de Belgen zich wel zullen plaatsen voor het WK. Al had ik daar niet zoveel schrik voor. Maar wat ik niet verwacht had, is dat er zo weinig animo zou zijn voor het WK.” Appeltans hoopt in de aanloop naar het EK van 2024 nog shirts van de hand te kunnen doen. “Maar kort voor de start van die nieuwe campagne komen er alweer nieuwe shirts, dus dan krijgen we deze niet meer kwijt. Van de nieuwe EK-shirts zal ik er alvast minder inkopen. Na zo’n campagne als deze word je wel voorzichti­ger.”

Sjaals

Ook bij Decathlon lag de verkoop van Rode Duivels-shirts “30 tot 40 procent lager dan tijdens het vorige WK.” Ook daar werden de shirts al tijdens het WK met korting aangeboden. Bij Belgoshop was ook de verkoop van sjaals, vlaggen, mutsen of pruiken in het zwart-geel-rood tijdens dit WK een pak minder dan bij vorige kampioensc­happen. “Ook die verkoop heeft eigenlijk nooit echt gelopen”, zegt Appeltans. “Gelukkig zijn die artikelen niet tijdsgebon­den. Die kan je ook verkopen als pakweg het Belgisch hockeyteam een kampioensc­hap speelt of tijdens de Olympische Spelen.”

Toch staan de gadgets in de Belgische driekleur hier en daar al volop in de uitverkoop nu de Rode Duivels naar huis zijn. Supermarkt­keten Lidl geeft sinds vrijdag 28 procent korting op alle Rode Duivels-artikelen. “Na de uitschakel­ing van de Rode Duivels donderdag hebben we meteen beslist om alle gadgets in de Belgische driekleur - van mutsen en polsbandje­s tot vlaggetjes en T-shirts - in al onze filialen met korting te verkopen”, zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerd­er van Lidl. “Die kortingen kunnen de komende tijd nog oplopen. Als er dan nog stock zou overblijve­n, dan bekijken we of we deze gadgets nog voor het EK van 2024 kunnen gebruiken.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “Van de duizend officiële shirts van de Rode Duivels die ik heb ingeslagen, heb ik er amper 20 à 30 procent verkocht”, zegt Jo Appeltans van Belgoshop in Halen.
FOTO SVEN DILLEN “Van de duizend officiële shirts van de Rode Duivels die ik heb ingeslagen, heb ik er amper 20 à 30 procent verkocht”, zegt Jo Appeltans van Belgoshop in Halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium