Het Belang van Limburg

Alweer crèche dicht, onderzoek gestart naar mishandeli­ng

- Koen Baumers

KINDERDAGV­ERBLIJF KRAAINEM Het Vlaams Expertisec­entrum Kindermish­andeling start een onderzoek naar recente gebeurteni­ssen in een crèche in Kraainem. Het Agentschap Opgroeien schorst de vergunning met dringende noodzakeli­jkheid.

Bij het Agentschap Opgroeien kwam heel recent een melding binnen over een incident in een Kraainemse vestiging van Babilou, een keten met 16 kinderdagv­erblijven verspreid over Vlaanderen en Brussel. In de crèche worden 54 kinderen opgevangen. De melding was voor het Agentschap Opgroeien reden genoeg om de vergunning van de crèche te schorsen “met dringende noodzakeli­jkheid” en “in het belang van alle andere kinderen die er opgevangen worden”. “We kregen informatie waardoor er ernstige bezorgdhei­d is over de pedagogisc­he kwaliteit van de opvang”, klinkt het. “Voor het Agentschap Opgroeien is de veiligheid en de gezondheid van de kinderen in de opvang niet gegarandee­rd.”

Steun van ouders

Het is niet bekend waarover de melding precies gaat, maar het Vlaams Expertisec­entrum Kindermish­andeling startte wel een onderzoek. De crèche krijgt nu twee maanden tijd om aan te tonen dat “de tekorten” weggewerkt zijn, anders verliest het de vergunning. Enkele ouders namen het meteen op voor de crèche.

Zij spreken van een sluiting op basis van niet-geverifiee­rde beschuldig­ingen en vragen om continuïte­it voor hun kinderen. Zeker in Brussel is de zoektocht naar een opvangplaa­ts niet evident. Ook Babilou behoudt het vertrouwen in zijn opvangmede­werkers. “Wij sluiten op geen enkel moment compromiss­en over de veiligheid van de kinderen”, zegt Babilou-bestuurder Katrien Leten. “We verlenen onze volledige medewerkin­g aan het onderzoek en zullen ook intern een onderzoek opstellen om de situatie zo snel mogelijk op te helderen.” Leten kreeg naar eigen zeggen veel steunbetui­gingen van ouders en belooft een financiële geste aan de ouders bij een eventuele heropening.

 ?? FOTO GOOGLE STREET VIEW ?? De crèche in Kraainem.
FOTO GOOGLE STREET VIEW De crèche in Kraainem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium