Het Belang van Limburg

“Nancy huilde mee toen Nora voor het eerst naar school ging”

-

Nog voor Cindy Caubergh zelf aan een kindje begon, wist ze al dat het later naar de opvang van Nancy Wijnands (52), oftewel ‘tantie’, zou gaan. “Mijn partner en ik moesten ’s morgens vroeg weg en waren ook laat thuis. Een onthaalmoe­der die pas om 7 uur begint, was niet haalbaar. Nancy begint al om 5 uur, en de kindjes kunnen indien nodig blijven slapen.”

Dochter Nora (3) was amper tien weken toen ze al naar Nancy ging, en ook nu gaat ze nog naar de voor- en naschoolse opvang bij tantie. “Ze vraagt geregeld wanneer ze nog eens een hele dag mag gaan.” Maar ook voor Cindy staat Nancy altijd klaar. “In haar eerste schoolweek heeft Nora zo geweend dat ik er zelf onderdoor zat. Ik belde Nancy en zij huilde mee aan de telefoon. Zo leefde ze mee. Sinds kort studeer ik weer voltijds, dat zou zonder de hulp van Nancy en haar man onmogelijk zijn.”

Nancy runt Het Boemeltrei­ntje al meer dan 26 jaar. Eerst deed ze dat met hulp van haar moeder, ‘poat’ voor de kindjes. Toen die vijf jaar geleden met pensioen ging, stapte haar man Erik (‘Eekie’) mee in de zaak. “Hij was lasser, maar wou al langer in de zorg werken”, vertelt Nancy. En na al die jaren doet Nancy het nog steeds met hart en ziel. “Ik heb het gevoel dat de kinderen mij jong houden. Ik ben heel creatief en kan ook niet echt stilzitten. Het is echt een roeping.” Dagelijks vangen Nancy en Erik vijftien kindjes op. “De oudste is elf jaar en komt hier al sinds hij baby is, maar hij wil zijn tantie niet loslaten. We proberen altijd zo flexibel mogelijk te zijn voor de ouders. Daarnaast doen we ook crisisopva­ng voor kinderen die geplaatst worden door de jeugdrecht­er.” Nancy schat dat er zo al honderden kinderen bij haar in de opvang kwamen. “Ik heb zelf vier dochters. De jongste is 16 jaar. Haar vriend is 19 en heeft hier zelfs nog in de opvang gezeten. Dat was wel grappig in het begin.”

“Mijn hart bloedt”

De wantoestan­den in andere crèches die aan het licht zijn gekomen, houden Nancy uit haar slaap. “Mijn hart bloedt als ik die dingen lees. Ik vrees dat die negatieve berichten het beroep kapot gaan maken en ik ben bang dat mensen mij nu misschien ook anders gaan bekijken. Ik heb nog nooit een klacht gehad, maar er kan natuurlijk altijd iets gebeuren. Zeg nooit nooit.”

“Ik studeer weer voltijds, zonder de hulp van Nancy en haar man zou dat

onmogelijk zijn”

Cindy Caubergh

Mama van Nora (3)

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ook nu dochtertje Nora naar school gaat, brengt mama Cindy Caubergh (links) haar nog naar Nancy en Erik.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ook nu dochtertje Nora naar school gaat, brengt mama Cindy Caubergh (links) haar nog naar Nancy en Erik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium