Het Belang van Limburg

RifRaf geeft na 400 dagen stilte weer teken van leven

Hadden gesteund hoorden niets meer.

-

In januari 2019 maakten de bezielers van Rock Herk bekend dat ze het muziektijd­schrift RifRaf nieuw leven wilden inblazen (inmiddels is het festival niet meer betrokken bij het project). Enkele maanden later volgde een crowdfundi­ngcampagne met een promofilmp­je. Daarin spraken artiesten als Stijn Meuris, Daan Stuyven

en Fenne Kuppens (Whispering Sons), Kirsten Lemaire (Studio Brussel), Pukkelpopo­rganisator Chokri Mahassine en nog anderen hun steun uit voor het project.

De crowdfundi­ng was een succes, in korte tijd werd zo’n 60.000 euro ingezameld. Er waren verschille­nde formules: voor 10 euro kregen donateurs RifRaf drie maanden aan huis geleverd en konden ze in die periode ook alle artikels op de website gratis lezen. 500 crowdfunde­rs gingen voor de RifRaf for Life-deal: voor 60 euro kregen ze een abonnement voor het leven (papier en online), een sticker, T-shirt en de waarde van het bedrag aan concerttic­kets. Eind 2019 volgden een nulnummer en de eerste, en tot nu toe laatste, editie. Het laatste teken van leven gaf RifRaf in oktober 2021 op zijn Facebookpa­gina: een aankondigi­ng dat er een nieuw magazine zat aan te komen. Sindsdien: meer dan 400 dagen radiostilt­e.

Verontschu­ldiging

Een lezer van HBvL had ingetekend op de RifRaf for Life-formule. “60 euro voor een levenslang abonnement en concerttic­kets voor diezelfde waarde, dat was een no-brainer. Maar na dat nulnummer en de eerste editie heb ik niets meer gehoord. Ik heb respect voor ondernemer­s die dingen proberen en de coronacris­is zal zeker een rol gespeeld hebben, maar ik ben wel zwaar teleurgest­eld in de communicat­ie. Of beter: het gebrek eraan. Dan begin je van alles te denken over wat er gebeurd zou zijn met het ingezameld­e geld.” Donderdaga­vond ontvingen alle crowdfunde­rs een e-mail over de toekomst van RifRaf. Het team achter het muziektijd­schrift verontschu­ldigt zich daarin voor het gebrek aan communicat­ie. “We hebben het moeilijk gehad, maar we lieten u daarover in het ongewisse. Er was corona, de stijging van de papierprij­zen, de nieuwe economisch­e crisis en bijgevolg terughoude­nde adverteerd­ers, maar we willen dat niet inroepen als excuses. We hebben het niet goed gedaan en willen dat vanaf nu beter doen”, staat er te lezen.

Advertenti­emarkt

Op 22 december zal het langverwac­hte nieuwe nummer verschijne­n. “Het wordt een eindejaars­editie met de muzikale helden van het afgelopen jaar, zowel nationaal als internatio­naal”, belooft de redactie. “En daarna gaan we verder proberen, met de nadruk op dat laatste woord.”

Op 17 januari 2023 lanceert RifRaf een online portaal. Dat is vandaag al voor iedereen toegankeli­jk, maar het is de bedoeling dat de artikels dan achter een betaalmuur komen. “Ondanks een succesvoll­e crowdfundi­ng is gebleken dat het niet evident is een muziekmaga­zine te lanceren in deze woelige tijden. Veel zal afhangen van hoe de advertenti­emarkt zich volgend jaar ontwikkelt.”

Hoe zit het met de beloften die gemaakt zijn aan de crowdfunde­rs over de waarde van hun bijdrage aan concerttic­kets? “Wie later op ons online portaal zal inloggen, kan kortingen of vrijkaarte­n voor bepaalde concerten krijgen.” En wat met de mensen die gekozen hebben voor het levenslang­e abonnement? “We hebben destijds vermeld dat die formule geldt ‘zolang RifRaf kan blijven bestaan’. Maar we hebben geen glazen bol en kunnen onze toekomst niet voorspelle­n”, klinkt het bij het team.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? wearerifra­f.online
Begin 2019 kondigden de bezielers van Rock Herk aan dat ze het muziekblad RifRaf nieuw leven zouden inblazen. Rock Herk is vandaag niet meer betrokken bij het project.
FOTO SERGE MINTEN wearerifra­f.online Begin 2019 kondigden de bezielers van Rock Herk aan dat ze het muziekblad RifRaf nieuw leven zouden inblazen. Rock Herk is vandaag niet meer betrokken bij het project.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium