Het Belang van Limburg

Help een uurtje in Nationaal Park Hoge Kempen en spit dan je eigen kerstboom

- Jarne Scheepers

NATUUR OUDSBERGEN Na het succes van vorig jaar organiseer­t Nationaal Park Hoge Kempen opnieuw de kerstbooma­ctie. In ruil voor een uurtje hulp in het park mag je een zelfgespit­te kerstden mee naar huis nemen.

De heide in Nationaal Park Hoge Kempen is uniek in Europa. “Heide is een speciaal soort struik die op weinig plaatsen voorkomt”, zegt Luc Flipkens van Nationaal Park Hoge Kempen. “Om de heide te beschermen proberen we de verbossing tegen te gaan. Bovendien trekt heide ook bepaalde dieren aan. Daarom spitten we de jonge berken en dennen uit de grond.”

Nationaal Park Hoge Kempen wil iedereen opnieuw de kans geven om zo’n den mee naar huis te nemen. “Je kan ze thuis als kerstboom gebruiken, en nadien kan je ze ook nog proberen te planten in de tuin. De geur van de den is veel bijzonderd­er dan die van de spar die we doorgaans als kerstboom kopen in een winkel”, voegt Flipkens toe.

Vrijwillig­ers

Het enige dat ze daarvoor vragen, is op zaterdag 10 december een uurtje hulp met het spitten van de bomen. “En sinds dit jaar vragen we bij de inschrijvi­ng ook een bijdrage van 3 euro. Dat doen we om te voorkomen dat mensen zich inschrijve­n, maar niet komen opdagen”, aldus Flipkens.

De vorige edities waren al een succes. “Vorig jaar hadden we het maximale aantal inschrijvi­ngen bereikt, maar een 40-tal mensen is uiteindeli­jk niet komen opdagen. Zowat honderd vrijwillig­ers zijn toen wel met dennen naar huis kunnen gaan.”

De bomen worden niet alleen nu gespit, dat gebeurt het hele jaar door. “We doen veel samenwerki­ngen met lagere scholen, waarbij de leerlingen dan komen meewerken en helpen om jonge berken en dennen te verwijdere­n. Daarna worden de bomen afgevoerd of leggen we ze op hopen, waardoor dat een plek wordt voor insecten om hun winternest in te maken. Op die manier krijgen de bomen nog een zegt Flipkens.

Wie zich wil inschrijve­n om mee te helpen en zo een kerstden wil scoren, kan zich melden tot 7 december

tweede

leven”, via www.nationaalp­ark.be. “Je zorgt zelf voor het transport van je den, handschoen­en, een spade, aangepaste kledij en waterdicht schoeisel. Kom naar de afgesproke­n plek met je spade, en wij begeleiden je om jouw eigen den uit te spitten”, laat het Nationaal Park weten. De exacte locatie wordt na je inschrijvi­ng meegedeeld.

Hele jaar door

 ?? FOTO ANNELEEN MENGELS ?? De kerstbooma­ctie in het Nationaal Park Hoge Kempen was vorig jaar een groot succes.
FOTO ANNELEEN MENGELS De kerstbooma­ctie in het Nationaal Park Hoge Kempen was vorig jaar een groot succes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium