Het Belang van Limburg

Genkenaar Angelo overleefde aanslag Zaventem, “maar de angst verdwijnt nooit”

- Geert Houben

TERREURPRO­CES BRUSSEL/GENK

Voor de restaurant­uitbater van Sapori della Nonna in Genk is er een periode vóór en een periode na 22 maart 2016. De vooruitzic­hten waren nochtans goed op die bewuste dag. Samen met 26 andere leerlingen en drie begeleider­s van de Hasseltse Hotelschoo­l zou hij naar Barcelona afreizen voor een culinaire trip. “Om 7.58 uur veranderde mijn hele leven plots”, vertelt Angelo. “We waren aan het inchecken en stonden op zo’n 20 meter van waar de eerste explosie plaatsvond. Alles beefde. Eerst dacht ik nog aan een knal door de geluidsmuu­r. Bij de tweede explosie kwamen er stukken dak naar beneden. We leken wel in een oorlogsfil­m te zijn beland. Een grote stofwolk, alles was zwartwit, je zag niets meer. Het was complete chaos.”

Nooit meer Zaventem

Als bij wonder raakten Angelo en zijn klasgenote­n niet lichamelij­k gewond. “De impact was vooral verderop in de hal te merken.” In een reflex snelde Angelo richting een uitgang. “De deur was op slot. Met een paar man hebben wij die geforceerd en zijn we naar beneden gerend. Onderweg kwamen we meerdere mensen met zware verwonding­en tegen. In de chaos hebben we ons nog ontfermd over een huilend kindje”, blikt Angelo terug. Via een WhatsAppgr­oep van zijn school wist hij zijn klasgenote­n terug te vinden. “Iedereen leek op het eerste gezicht min of meer oké te zijn, maar ze zaten zowat overal verspreid over de luchthaven. Een klasgenoot werd zelfs teruggevon­den in een ondergrond­se ruimte bestemd voor de koffers die van de transportb­and rollen.”

Psycholoog

Een schoolreis naar Barcelona is er nooit meer van gekomen. “Ik heb zelfs nooit meer een vliegtuig durven nemen. In Zaventem ben ik uit angst niet meer geweest.” De week daarop ging het leven op school gewoon verder. “Terwijl alle leerlingen het emotioneel moeilijk hadden, was er niet de minste begeleidin­g”, zucht Angelo. “Ik ben hulp moeten gaan zoeken. Aanvankeli­jk besefte ik niet goed welke impact die gebeurteni­ssen op mij hadden. Na een week ben ik op aanraden van mijn advocaat naar de dokter gestapt om me te laten controlere­n. De gehoorspec­ialist ontdekte een grote afwijking aan mijn rechteroor, ik was er meer dan 60% gehoorcapa­citeit kwijt. Ook bleek ik astma te hebben, terwijl ik daar nooit eerder last van had”, weet Angelo. Maar er is meer. “Vroeger was ik van niets bang. Nu vermijd ik heel bewust drukke plaatsen. Ik ging vaak naar KRC Genk, maar dat lukt niet meer. Zelfs naar de markt gaan, is al moeilijk. Ik begin te zweten en draai me om. Het is frustreren­d, zeker voor mijn vrouw. Als er ergens veel

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium