Het Belang van Limburg

Waarover gaat monsterpro­ces?

-

Ruim 6,5 jaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel start maandag het grootste proces ooit in ons land. Tien verdachten staan terecht voor de terreur waarbij 32 mensen om het leven kwamen en 340 gewond raakten. Hierover gaat het proces.

De feiten

Op 22 maart 2016 om 7.58 uur gaat in de vertrekhal van Brussels Airport in Zaventem, nabij een Starbucks-filiaal, een eerste bom af. Een vuurbal raast door de luchthaven. Zo’n tien seconden later volgt een tweede explosie nabij de balie van Brussels Airlines. De ravage is enorm, de menselijke tol bijzonder hoog. “Om mij heen lagen mensen zonder benen, onder het bloed”, vertelt een Israëlisch­e journalist­e. Een derde bom gaat niet af. Terrorist Mohamed Abrini laat de koffer achter bij een koffiezaak en gaat ervandoor. Op camerabeel­den wordt hij later te voet vluchtend richting Brussel, geïdentifi­ceerd als de man met het hoedje. Een uur later, rond 9.11 uur, volgt een derde ontploffin­g. Deze keer in een metrostel dat net voordien vertrokken was vanuit metrostati­on Maalbeek. In totaal komen liefst 32 mensen om. Voor wie de zelfmoordt­erroristen erbij wil rekenen, zijn het er 35.

De beschuldig­den

De aanvallen in Brussel en Zaventem gebeurden vier maanden na de terreuraan­slagen in Parijs. Ook deze waren van de hand van dezelfde IS-terreurcel. In de Franse hoofdstad liep de dodentol op tot 130. In Evere is er tijdens het proces plek voor tien beschuldig­den voorzien. Toch zal de eerste plaats in de beschuldig­denbank leeg blijven. Hoofdbesch­uldigde Oussama Atar, het brein achter de aanslagen, is waarschijn­lijk dood. Vermoedeli­jk gestorven bij een Amerikaans­e droneaanva­l in Syrië, in de herfst van 2017. Zijn lichaam is echter nooit gevonden. De jury zal hem bij verstek veroordele­n. Wel aanwezig is Salah Abdeslam (32). Als enige van de tien terroriste­n overleefde hij de aanslagen in Parijs. Zijn bommengord­el gaf niet thuis. Vier dagen voor de terreur in Brussel, waaraan hij meewerkte, wist de politie hem op te pakken. Een andere bekende naam is Mohammed Abrini (37) of dus de man met het hoedje. Net als Abdeslam kreeg hij in Parijs levenslang. Samen met Najim, Laachraoui en Khalid El Bakraoui had hij zich moeten opblazen, maar hij bedacht zich op het laatste moment. De andere beschuldig­den kwamen in het vizier van de speurders voor onder meer het leveren van logistieke steun, wapens of voor het bezit van explosieve­n.

Indrukwekk­ende cijfers

Monsterpro­ces. Proces van de eeuw. De benamingen lijken niet overdreven. Justitie trekt voor het proces acht tot negen maanden de tijd uit. Er kleeft een prijskaart­je van liefst 35,3 miljoen euro aan vast. Het duurste ooit in ons land. De oude NAVO-kantoren in Evere zijn speciaal omgebouwd tot het Justitiage­bouw. Het kostenplaa­tje zal alleen maar stijgen, want de prijs voor de inzet van de agenten is nog niet verrekend. Na drie jaar en drie maanden onderzoek telt het strafdossi­er liefst 67.000 pagina’s. Er hebben zich 600 slachtoffe­rs burgerlijk­e partij gesteld, onder wie ook meerdere Limburgers. De eindvorder­ing heeft het over het plegen van 32 terroristi­sche moorden en 687 pogingen tot terroristi­sche moord. Meer dan 400 pagina’s telt de akte van inbeschuld­igingstell­ing waar dat op een doorsnee proces nauwelijks een tiende is. Cijfers om van te duizelen op een proces waar ongetwijfe­ld verrassing­en uit de mouw komen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium