Het Belang van Limburg

“Louis van Gaal speelt graag met aandacht”

-

Martinez houdt het dus voor bekeken als bondscoach. Ik kan niet zeggen dat me dat heeft verrast. Bij de bekendmaki­ng van zijn selectie had ik al een voorgevoel. Hij koos duidelijk voor een laatste dansje met zíjn spelers. Aan de ene kant is het mooi dat hij die gasten nooit heeft laten vallen. Anderzijds blijf je toch achter met een gevoel van ‘wat had kunnen zijn‘. Wat als hij Doku vroeger had gebracht? Die jongen heeft op twintig minuten meer laten zien dan alle andere Duivels samen. Hij was de enige die zijn man voorbij durfde gaan. Dat gebrek aan lef heeft België de kwalificat­ie gekost tegen Marokko. Dat is toch iets wat we Martinez kunnen verwijten. En ja, Lukaku had één van die kansen tegen Kroatië altijd moeten afmaken, maar ik vind niet dat hij de schuldige is van de uitschakel­ing. Het is in die tweede wedstrijd dat het is misgelopen.” “Terugkijke­nd op de jaren onder Martinez blijf ik toch wat op mijn honger zitten. België stond weliswaar een jaar of dertig eerste op de wereldrang­lijst, maar een prijs hebben ze niet gewonnen.

Dan sta ik liever 25e mét een prijs. Op het WK in 2018 zat het er écht in, maar toen speelden ze veel te schijterig in die halve finale tegen Frankrijk. Sindsdien is het alleen maar bergaf gegaan met de nationale ploeg. Een nieuwe wind was dus wel nodig.”

“Wie Martinez moet opvolgen? Al sla je me dood, ik weet het niet. Ik zou wel kiezen voor een Belg. Maar ik zie niet meteen een geknipte kandidaat. Michel Preud’homme? Die zet overal resultaten neer, maar hij zit al twee jaar zonder werk. Kompany? Goed bezig bij Burnley, maar gaat hij voor vernieuwin­g zorgen en afscheid nemen van al zijn ex-ploegmaats? Hetzelfde kan je je afvragen van Vermaelen. Hein Vanhaezebr­ouck dan maar? Je weet wat je in huis haalt, maar ik zou toch durven kiezen voor een jongere coach. Dat Louis van Gaal interesse heeft? Die is niet meer van de jongste, toch? En het is niet omdat hij wat zit te dollen met journalist­en op zijn persconfer­entie, dat hij het ook effectief gaat doen. Louis speelt graag met die aandacht. Ik had niets anders van hem verwacht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium