Het Belang van Limburg

“Onana als box-to-box, maar niet als kieken zonder kop”

-

HET SYSTEEM:

“Vier verdediger­s in

balverlies, drie in balbezit”

“Ik zou voor een 4-3-3 gaan. Je begint aan iets nieuws, dat mag dan ook meteen met een nieuw systeem zijn. Al kan je nog steeds met drie opbouwen als rechtsacht­er Castagne doorschuif­t in balbezit. Leandro Trossard zou dan als rechtsvoor naar binnen komen om ruimte te maken op de flank. Zo heel veel scheelt dat niet met de huidige 3-4-3. Je kan ook Theate op links laten doorschuiv­en en met twee opbouwen, met Tielemans die tussen Debast en Faes inzakt om de bal op te halen.”

DE DOELMAN EN DE VERDEDIGIN­G: “Aan Faes kan je eigenlijk

niet voorbij”

“Courtois spreekt voor zich. Wout Faes is iemand die titularis is in de Premier League bij Leicester en die het daar goed doet. Daar kan je toch niet aan voorbij, vind ik. Van Theate bij Rennes kan je eigenlijk hetzelfde zeggen. Ik zet hem linksback omdat het goed is op die positie een linkse voet te hebben. Hij heeft ook snelheid, neemt initiatief en durft wel wat. Timothy Castagne zou ik in de ploeg houden als rechtsacht­er.” “En Zeno Debast… die moet verdedigen­d nog wat beter worden. Maar hij is wel een talent en je moet zien hoe die campagne loopt om te beslissen in welke matchen je hem zet. Eventueel kan Dendoncker

daar ook inspringen. Vertonghen en Alderweire­ld hebben een goed WK gespeeld, maar het EK 2024 is pas over anderhalf jaar. Dan is Vertonghen al 37. Je moet ergens toch een lijn trekken. Ik zou met die twee wel zeker eens gaan praten. Als het echt nodig is, kunnen ze nog altijd depanneren. Dat heb ik ook eens gedaan.”

HET MIDDENVELD: “Onana voor Witsel om

meer dynamiek te krijgen”

“Ik zou Youri Tielemans als meest controlere­nde middenveld­er laten spelen in de driehoek in het midden. Hij wil de bal, heeft goede voeten en kan gemakkelij­k voor de verderzett­ing zorgen. Onana zou ik als een box-to-boxspeler gebruiken, een nummer acht die met zijn groot loopvermog­en op en af loopt en niet vastgepind staat op zijn positie. Al moet hij dat wel niet als een kieken zonder kop doen: hij moet op tijd terug voor de verdedigin­g staan. Die twee kunnen onderling ook van positie wisselen om wat dynamiek in de driehoek te krijgen. Kevin De Bruyne gebruik ik als nummer tien, zijn klasse zou centraal beter uit de verf moeten komen. En dan kan Trossard voorin in de ploeg komen. Axel Witsel? Euh, die heeft een geweldige carrière gehad, maar het is genoeg geweest. Het mag wel wat dynamische­r.”

DE AANVAL:

“Eden Hazard kan geen

basisplek meer hebben”

“De spits is Lukaku, dat is duidelijk. Batshuayi heeft altijd zijn goals gemaakt en je hebt ook iemand met snelheid nodig. Dat is Openda dan. Die pikorde blijft dus dezelfde. Ik zou Eden Hazard wel oproepen, maar ook duidelijk maken dat hij zolang hij op de bank zit bij Real geen basisplek in de nationale ploeg kan hebben. Daarom zou ik voor Doku kiezen, al krijgt die voorlopig ook nog niet al te veel minuten. Met hem op het veld gebeurt er altijd wel iets.”

“We hebben drie absolute sleutelspe­lers: Courtois, De Bruyne en Lukaku. Al de rest moet toch vooral ‘leveren’, om het zoals Van Gaal te zeggen. Spelen én het goed doen bij je club. Als iemand als Castagne drie maanden niet gespeeld heeft als de interlandp­eriode eraan komt, kies ik voor een alternatie­f. Trossard doet dat nu heel erg goed bij Brighton en daarom zou ik hem ook voorin zetten. Hij mag van flank wisselen met Doku, die net als Trossard het liefst van links naar binnen kapt om dan met rechts te trappen.”

DE BONDSCOACH: “Iemand die de volgende generatie kansen kan geven”

“Het moet iemand zijn die ervaring heeft, die al wat bewezen heeft. Iemand als Wouter Vrancken bijvoorbee­ld vind ik op zich geen slechte kandidaat, maar het helpt toch als je al met topspelers gewerkt hebt. En: ik heb heel veel respect voor jongens als Vertonghen, Alderweire­ld, Witsel of Mertens en ik zeg niet dat je geen van die vier ooit nog moet oproepen, maar nu is het toch aan de volgende generatie. Ik denk dat de

25

Doku

9

Lukaku

2

C1astagne

8

Tielemans

7

bond nu iemand moet zoeken die kan doorselect­eren, dat we niet weer met de tweede oudste ploeg ooit op een WK spelen. Als je nu komt, heb je niet zo’n grote ballen nodig om dat door te duwen, hè. Je begint met iets nieuws. Voor mij hoeft de nieuwe coach ook niet per se een Belg te zijn, ik denk dat je jezelf dan te veel beperkt in je keuze. De Belgen van wie je denkt dat ze het kunnen doen, zijn allemaal aan een club verbonden, met uitzonderi­ng van Preud’homme. Je moet je blik wel durven te verruimen.”

De Bruyne

4

Faes

Onana

26

Debast

18

3

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium