Het Belang van Limburg

“Martinez opvolgen? Dan moet je Truus overtuigen”

-

Eerst de wereldtite­l met Oranje en dan overnemen als bondscoach van België? Zou dat geen optie zijn voor Louis van Gaal (71)? “Ik heb er al over nagedacht en in Knokke hebben ze een mooi strandpale­isje.” U hoort het, Van Gaal was weer zijn onnavolgba­re zelve op de persbabbel.

Nu de Rode Duivels naar huis zijn leggen de Belgische journalist­en in Qatar de focus op Nederland. Die persconfer­enties van bondscoach Louis van Gaal zijn plezant. Zo knuffelde hij al een Senegalese reporter of bekvechtte hij met Valentijn Driessen, de Chef Voetbal van De Telegraaf wiens vragen hij provoceren­d vindt. Want hoewel Oranje door de poules fietste zijn onze noorderbur­en erg kritisch over het spelniveau.

Villa in Knokke?

De Nederlands­e media vinden het daarom wel leuk dat er drie Belgische journalist­en het perscentru­m binnenstap­pen om Van Gaal te aanhoren. Zij zien het als een charme-offensief om de coach te overtuigen om Roberto Martinez op te volgen. Bij Oranje wordt Louis van Gaal na het WK toch vervangen door Ronald Koeman. We zijn met drie omdat het in de overvolle perszaal niet altijd makkelijk is om de microfoon te pakken te krijgen. Toch lukt het ons en gelach weerklinkt wanneer we Louis vragen of hij en zijn vrouw het niet zouden zien zitten om in januari naar België te verhuizen. “Nou”, zegt Van Gaal. “België is een mooi land, met heel wat vriendelij­ke mensen. Ze hebben daar in Knokke een mooi strandpale­isje. Ik ben er al geweest. Dus, ja ik dacht er al over na.”

Louis van Gaal heeft de zaal direct op zijn hand en beantwoord­t dit soort vragen graag. Hij vindt dat er in eigen land te veel geklaagd wordt en dus mogen we nog doorgaan. “Wat er nodig is om mij binnen te halen? Wel, dan moet je mijn vrouw Truus overtuigen. Naar bepaalde landen gaat Truus niet, hoor. (lacht) Neen serieus. Ik kan nog altijd zelf beslissen. Maar nu zijn we hier omdat Nederland wereldkamp­ioen wil worden. Nog vier matchen en ik zei al eens: winnen we dit WK dan zal ik in de opportune voetbalwer­eld veel aanbieding­en krijgen. Maar we zijn nog geen wereldkamp­ioen en als ik de Nederlands­e media mag geloven, worden we het ook niet.” (grijnst)

Cheese

Van Gaal entertaint. Een fotograaf die te laat was, geeft hij een kans om hem alsnog te kieken. Hij glimlacht en roept ‘Cheese’. Daarna wil een Nederlande­r weten of hij zich nog een match uit 1997 herinnert toen hij met Ajax de Amerikaans­e bondscoach trof bij Sparta Rotterdam. “Neen, ik leef niet in het verleden”, klinkt het. “Ik maak plannen voor de toekomst. Zoals ik nu plannen maak voor België.”

Weer gelach. De Duivels zijn de running gag en een Algerijnse journalist ziet zijn kans schoon: “Mijnheer Van Gaal, sinds u België overweegt, bestaat er dan een kans dat u ook in Afrika bondscoach zou worden?” Op dat niveau zijn wij dus beland, maar Van Gaal is onverstoor­baar. “Je moet alles openhouden, maar ik

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium