Het Belang van Limburg

Senegalese Kanarie Aboubakary Koita gelooft in stunt

-

De kwalificat­ie voor de achtste finales leidde tot uitzinnige vreugdetaf­erelen in Senegal, maar de honger van de Afrikaanse kampioen is nog niet gestild. Stunten tegen de voetbalnat­ie bij uitstek, Engeland, is het volgende doel. STVV’er Aboubakary Koita (24) leeft vanuit België mee met zijn landgenote­n: “Het geheel zal er moeten staan, maar ik geloof in een stuntzege.”

“Met Nederland in de groep, werd er op de tweede plaats gemikt”, vertelt Koita. “Dat doel hebben ze gehaald. De eerste opdracht is dus gelukt.” Maar de Senegaleze­n dromen van meer. “Eens je voorbij die groepsfase bent geraakt, wil je natuurlijk meer. Heel mijn land hoopt op de kwartfinal­es maar dan moeten we dus voorbij Engeland. Niet makkelijk, maar als ploeg acht ik Senegal in staat om te stunten.”

“Hoe dat we dat best aanpakken? Ik denk dat de Engelsen achteraan zeker te pakken zijn, maar Senegal zal zich vooral focussen op het houden van de nul”, voorspelt de Kanarie. “Als ze dat lang volhouden, zullen de Engelsen ongetwijfe­ld zenuwachti­g worden en stijgen de kansen van Senegal. Nochtans verliep de aanloop naar het WK verre van ideaal. Sterspeler Sadio Mané moest op het laatste moment afhaken met een blessure. "Zonder Mané zijn er niet echt spelers die exceptione­el voor de dag komen”, vindt Koita. “Maar het elftal staat er wel. Karakters als Koulibaly, Gueye, Sarr, … dat zijn jongens die voor mekaar door het vuur gaan.”

Een selectie

“Tegen ex-Genkie Kalidou Koulibaly speelde ik nog met Geel en ook Krepin Diatta (ex-Club

Brugge) bekampte ik al met AA Gent en Waasland-Beveren. Toen hebben we wel wat met elkaar gepraat, maar nu hoor ik hen niet meer.” Nochtans werd Koita zelf al eens opgeroepen door de Senegalese bondscoach. “Helaas moest ik toen geblesseer­d afhaken. Ik heb nu beide paspoorten, maar het blijft mijn ultieme droom om ooit voor Senegal op een groot toernooi uit te komen.” Een trip naar Qatar zat er dan ook niet in voor de winger van STVV. Hij zal zaterdag vanuit Hasselt supportere­n voor zijn landgenote­n. “Daar woon ik met mijn Marokkaans­e vrouw en mijn twee kleine kinderen. Of mijn vrouw uit de bol ging voor Marokko? Euhm, zij supportert samen met mij voor Senegal. Nee, eerlijk, het boeit haar weinig. Komt daar nog bij dat ze in Nederland geboren is. Maar eigenlijk had ze het vooral de Rode Duivels gegund. Moeilijk hè.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Aboubakary Koita: “Heel het land hoopt op een stunt”
FOTO DICK DEMEY Aboubakary Koita: “Heel het land hoopt op een stunt”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium