Het Belang van Limburg

“De vlucht vooruit is beter dan een gedwongen fusie”

-

De burgemeest­ers van Hasselt, Alken, Diepenbeek en Kortessem hebben de voorbije week het licht op groen gezet om de modaliteit­en van een districten­fusie verder te onderzoeke­n.

Steven Vandeput

Burgemeest­er (N-VA) van Hasselt benadrukt dat schaalverg­roting aan de orde is. “Gemeenten krijgen meer taken, de regelgevin­g wordt moeilijker en de burger mondiger”, zegt hij. “Dan rijst de vraag of we naar volledige fusies moeten gaan, en wat de criteria worden. En ja, daar begrijp ik de vrees van kleinere gemeenten dat ze hun identiteit en zeggenscha­p verliezen. Toch biedt een fusie met een centrumsta­d mogelijkhe­den: hun schuld daalt drastisch waardoor grote lokale projecten versneld kunnen worden gerealisee­rd. Met districten en districtsr­aden zet je daar een democratis­ch orgaan tegenover. Daarom onderzoeke­n we het alternatie­f van een fusie met districten, temeer omdat het decreet dat voor fusies van meer dan 100.000 inwoners toelaat.”

“Door de problemen in de politiezon­e kanton Borgloon heb ik Hasselts burgemeest­er Steven Vandeput een half jaar geleden gevraagd om Alken en Kortessem voor een gesprek over een fusie uit te nodigen. De vier gemeenten hebben immers heel wat gemeen. Hoewel sommigen sceptisch waren, verliep die eerste vergaderin­g erg positief”, bevestigt burgemeest­er (cd&v) van Kortessem. “Deze week heeft mijn schepencol­lege groen licht gegeven om de onderhande­lingen verder te zetten.” Burgemeest­er (N-VA) van Alken stapt ook mee: “Hoewel het een vrij nieuwe en complexe oefening is, wil Alken deze piste een kans geven. Beter dit dan over enkele jaren een gedwongen fusie te moeten ondergaan. Toch moeten er nog heel wat vragen worden beantwoord.”

“Wat zullen die districten eigenlijk doen? Is het echt nodig om zoveel districtsr­aadsleden te installere­n?” merkt Diepenbeek­s burgervade­r

(N-VA) alvast op. Om hierop een antwoord te krijgen wil hij verder onderhande­len. “Het eindresult­aat moet zijn dat dit verhaal een meerwaarde voor alle inwoners wordt.”

Tom Thijssen

Marc Penxten

Rik

Kriekels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium