Het Belang van Limburg

Erwtensoep, dachten ze. Tot er doden vielen

-

Premies en rookvrije zones

De liefhebber­s van de Netflix-reeks The crown over het Britse koningshui­s zullen zich herinneren dat premier Winston Churchill niet echt wakker lag van The Great Smog. De ernst van de situatie zou hem pas duidelijk geworden zijn nadat zijn secretares­se Venetia Scott in de mist werd doodgerede­n door een bus. De secretares­se heeft in werkelijkh­eid nooit bestaan en alleen de ondergrond­se metro was die vijf dagen operatione­el. Maar luchtvervu­iling werd sowieso een item voor de Britse regering, die vier jaar later een Clean Air Act opstelde met rookvrije zones en premies om mensen richting stookolie, gas en elektricit­eit te duwen. De lucht boven Londen werd daarmee niet van de ene dag op de andere schoner: in 1962 eiste een nieuwe Great Smog nog eens 750 doden, de stad kende er zelfs nog een in 1991 met 180 doden. In de 21ste eeuw voerde Londens burgemeest­er Ken Livingston­e een lage-emissiezon­e in, die deze week nog verder werd

Eerst het goede nieuws. Het is niet omdat door het koude weer meer mensen pellets en hout stoken, dat we op een milieuramp afstevenen. “Een herhaling van het scenario van Londen in 1952 is extreem onwaarschi­jnlijk, omdat de luchtkwali­teit er flink op verbeterd is”, zegt Wouter Lefebvre, onderzoeke­r luchtkwali­teit van het VITO. “In die tijd kwam een groot deel van de vervuiling van de verbrandin­g van kolen in toestellen waarop géén filter zat. Ook de toestellen voor hout zijn nu vaak schoner en het gaat om kleinere hoeveelhed­en.”

Het slechte nieuws is dat hout verbranden nog steeds slechter is voor het milieu dan om het even welk ander verbrandin­gssysteem. “Zelfs de modernste pelletkach­el stoot meer stof uit dan een aardgasket­el.” En het nieuws werd deze week nóg slechter, toen bekendraak­te dat moderne houtkachel­s tot zestig keer meer uitstoten dan officieel vermeld. Houtkachel­s zijn volgens de Vlaamse Milieu Maatschapp­ij goed voor 42 procent van de uitstoot van fijn stof. Om een idee te geven: een houtkachel vier uur laten branden met 13 kilo hout is gelijk aan een autorit van 1.100 kilometer.

Maar Lefebvre heeft hoop: “Jaren geleden werd om de haverklap een smogalarm afgekondig­d. In maart gebeurde het nog eens, maar toen was het al acht jaar geleden. De normen van dat alarm zijn nog altijd even streng, het is dus een goed teken dat die drempel nog zelden overschred­en wordt.”

uitgebreid door zijn opvolger Sadiq Khan. Volgens hem zouden 5 miljoen Londenaars daardoor kunnen genieten van schonere lucht; elk jaar zouden 4.000 inwoners van de stad sterven door luchtveron­treiniging.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Bussen en auto’s konden letterlijk alleen stapvoets verder: er moest iemand voor het voertuig wandelen met een licht.
FOTO GETTY IMAGES Bussen en auto’s konden letterlijk alleen stapvoets verder: er moest iemand voor het voertuig wandelen met een licht.
 ?? FOTO BETTMANN ARCHIVE ?? Alleen de ondergrond­se metro was operatione­el tijdens de ‘pea souper’ – de mist was groen als erwtensoep.
FOTO BETTMANN ARCHIVE Alleen de ondergrond­se metro was operatione­el tijdens de ‘pea souper’ – de mist was groen als erwtensoep.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium