Het Belang van Limburg

In het labyrint van Werner Herzogs herinnerin­gen

-

Werner Herzog, de cineast?

Herzog is in september 80 geworden en zijn woedende energie is nog niet tot rust gekomen. Van hem zijn eind dit jaar in het Nederlands twee nieuwe werken verschenen: Het schemeren van de wereld en Ieder voor zich en God tegen allen, memoires. Het schemeren van de wereld is het verhaal van de Japanse militair Hiroo Onoda die geen geloof hecht aan het bericht dat de Tweede Wereldoorl­og is afgelopen en nog bijna dertig jaar in de bossen van het Filipijnse eiland Lubang in z’n eentje oorlog voert. Uiteindeli­jk wordt hij ontdekt door een Japanse toerist die op zoek gaat naar Onoda’s bejaarde bevelhebbe­r en de oude man naar Lubang brengt om het uitgesteld­e bevel tot overgave af te kondigen.

Herzog ensceneerd­e in 1997 in Tokio een opera – hij heeft er 26 op zijn naam staan – en kreeg bij die gelegenhei­d een privéaudië­ntie bij de Japanse keizer aangeboden. Tot verbijster­ing van Japan weigerde de man uit Beieren. Wie wou hij dan wel ontmoeten? Hiroo Onoda. Zo troffen de twee elkaar. In Het schemeren zit voor een deel de weerslag van hun gesprekken

Herinnerin­gen?

Herzog (Munchen, 1942) woont momenteel in Los Angeles. Zijn oeuvre omvat om en bij de honderd titels, inclusief de opera-enscenerin­gen. Slechts twee weken na zijn geboorte in München werd de hele omgeving van waar zijn wieg stond met de grond gelijk gemaakt: “Mijn moeder vond mij in de wieg, overdekt met een dikke laag gebroken glas, bakstenen en puin.”

Zij vlucht met haar twee zonen, Tilbert en Werner,

→‘Werner Herzog, Ieder voor zich en God tegen allen. Herinnerin­gen’ Vert. Jan Sietsma, uitg. De Arbeidersp­ers, 2022, 368 blz., hardcover 22,99 euro; e-boek: 15,99 euro. →‘Het schemeren van de wereld’, uitg. De Arbeidersp­ers, vert. Marion Hadoar, 112 blz., hardcover: 22,99 euro; e-boek 14,99 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium