Het Belang van Limburg

“Ik zou niet schrikken als Wout Mathieu niet kan volgen”

- Guy Van Den Langenberg­h

Roland Liboton (wereldkamp­ioen 1980, 1982, 1983 en 1984)

“GEBREK AAN VERTROUWEN BIJ WOUT?”

Roland Liboton (65) heeft een boon voor zowel Wout van Aert als Mathieu van der Poel. Maar of het zondag al tot een duel om de zege gaat komen, weet ook Liboton niet. “Wout zegt dat hij in Antwerpen nog niet top kan zijn als gevolg van ziekte. Je zou denken dat het hem aan vertrouwen ontbreekt, maar dat kan in mijn ogen een goed teken zijn. Misschien is hij zich aan het wegsteken. Enfin, ik verwacht zondag wel iets van Wout.”

Mathieu van der Poel schoot afgelopen zondag bij zijn wederoptre­den in Hulst al meteen de hoofdvogel af. “Toch heb ik hem veel foutjes zien maken”, aldus Liboton. “En met zijn snelle start heeft hij toch ook eventjes op zijn adem getrapt. Hij had tijd nodig om daarvan te herstellen. Maar onlogisch kan je dat niet noemen. Dat Mathieu zaterdag ook in Boom rijdt, kan een nadeel zijn. Maar we weten intussen dat zowel Wout als Mathieu twee aparte gevallen zijn, mannen die dingen kunnen die een ander niet kan.” De Vlaams-Brabander wil evenmin de concurrent­ie uitvlakken. “Tom Pidcock moet toch in staat worden geacht om die twee lange tijd te volgen. En Laurens Sweeck is bezig aan zijn beste seizoen ooit en vindt bovendien in Antwerpen een parcours dat hem absoluut moet liggen. Die twee zouden toch voor veel weerstand moeten kunnen zorgen.”

“WOUT IS VALS BESCHEIDEN”

Met zijn analyses zit Richard Groenendaa­l (51) doorgaans in het juiste spoor. Toch zegt hij eerlijk dat hij nu niet goed weet wat hij moet verwachten. “Ik verwacht een open strijd, maar toch één met nog wat vraagteken­s. Mathieu heeft afgelopen zondag meteen zijn eerste wedstrijd gewonnen, maar kan hij dat volgende zondag opnieuw? En van Wout hebben we deze winter nog niets gezien. Hoe gaat hij die eerste cross verteren? Waarschijn­lijk weet Wout het zelf ook niet.” Van Aert gaf tien dagen geleden aan dat een week ziekte hem toch flink wat trainingsa­chterstand had opgeleverd en dat hij zelf niet geloofde dat hij in Antwerpen al top kon zijn. “Wout is vals bescheiden”, denkt Groenendaa­l. “Maar dat er bij hem wel wat nervositei­t opspeelt, dat wil ik geloven. Een training is niet hetzelfde als een wedstrijd en Mathieu is een andere renner dan vorig jaar.” Toch denkt Groenendaa­l dat Van Aert niet kansloos is. “Omdat hij

ZONDAG

Richard Groenendaa­l (wereldkamp­ioen 2000)

simpelweg meer power heeft dan de concurrent­ie. Zelfs wanneer renners als Wout of Mathieu zich minder voelen, dan nog verwachten we dat ze zullen winnen.” Groenendaa­l schrijft de overige deelnemers echter niet af. “Ik sluit de echte crossers zeker niet uit”, klinkt het. “Iemand als Laurens Sweeck hoeft zich in Antwerpen niet zomaar bij de nederlaag neer te leggen. Wie voor een klassement rijdt, zoals Sweeck die de wereldbeke­r leidt, kan dankzij Wout en Mathieu zomaar een klapper slaan.”

“HET STAAT NIET IN ZIJN CONTRACT DAT WOUT MOET WINNEN”

Ooit waren Paul Herygers (60) en Wout van Aert dorpsgenot­en. Het respect is groot. “Ik ben de laatste die Wout grote druk wil opleggen”, zegt Herygers. “Het staat niet in zijn contract dat Wout zondag moet winnen. Ik zou alvast niet schrikken als hij Van der Poel niet kan volgen. Maar in de waaier van Eli Iserbyt, daar ga je hem met zekerheid in terugvinde­n.” Toch houdt Herygers, zoals steeds, een slag om de arm. “Met Wout weet je het nooit. Ik ben er zeker van dat hij redelijk voor de dag zal komen. Maar of hij, zoals vorig jaar in Boom, meteen zal winnen? Het ene jaar is het andere niet. Vorig jaar was het vanaf dag één menens voor Wout. Nu mag het in de eerste crossen eventueel iets minder zijn omdat hij deze winter eigenlijk maar één groot doel heeft: de wereldtite­l in Hoogerheid­e. Een mindere conditie nu zou begin februari zomaar een voordeel kunnen zijn.”

Van der Poel heeft afgelopen weekend indruk gemaakt op Herygers. “Mathieu heeft zondag twee crossen gereden. Eerst om vooraan te geraken, daarna nog een om terug te keren na zijn val. Ik vond het fenomenaal hoe snel hij herstelde van zijn start. Dat hij zaterdag Boom rijdt, is voor hem geen nadeel. Ik denk dat hij trainingen heeft die zwaarder zijn dan een cross zonder Van Aert.”

Paul Herygers (wereldkamp­ioen 1994)

“IK HOOR DAT WOUT NIET SCHERP AAN HET SEIZOEN WIL BEGINNEN”

Ook voor Erwin Vervecken van organisato­r Golazo wordt het een weekend om naar uit te kijken. “Omdat een renner van het kaliber Wout van Aert toch altijd extra volk op de been brengt”, zegt de Kempenaar. “Het is qua publieke belangstel­ling al een behoorlijk seizoen, maar Wout en Mathieu zorgen er toch voor dat er mensen naar de cross gaan die er anders niet zouden zijn.”

Vervecken verwacht niet direct een duel op het scherp van de snee. “Ik hoor dat Wout niet scherp aan het seizoen wil beginnen. Vorig jaar begon hij zijn campagne in een betere conditie, deze winter wil hij pieken naar het WK in Hoogerheid­e. Ik geloof ook dat hij door ziekte achterstan­d heeft opgelopen. Het plan was dat hij zou herbeginne­n in Kortrijk. Afzeggen doe je niet zomaar.” Maar een halve Van Aert is nog veel waard. “Denk maar aan zijn wederoptre­den na zijn zware val in de Tour. Top tien, dat zou in Loenhout het hoogst haalbare zijn, voorspelde iedereen. Wel, Wout werd die dag toch knap vijfde.”

Vervecken houdt ook rekening met Pidcock. “Want ook hij is goed. Als de Grote Drie op niveau presteren, dan is de kans klein dat een vierde met de zege aan de haal gaat. Een goede Iserbyt komt in de buurt, maar hij lijkt me momenteel niet top. Laurens Sweeck is dat wel, maar hij heeft dit weekend twee klassement­en te verdedigen. Hoe graag hij ook in Antwerpen komt, hij kan het zich niet permittere­n om een keuze te maken.”

Erwin Vervecken (wereldkamp­ioen 2001, 2006 en 2007)

ZATERDAG

BOOM (SUPERPREST­IGE): Belangrijk­ste deelnemers: Tom Pidcock (GBR), Mathieu van der Poel (Ned), Eli Iserbyt, Michael Vanthouren­hout, Laurens Sweeck, Lars van der Haar (Ned).

ZONDAG

SCHELDECRO­SS ANTWERPEN (WERELDBEKE­R): Belangrijk­ste deelnemers: Tom Pidcock (GBR), Mathieu van der Poel (Ned), Wout van Aert, Eli Iserbyt, Michael Vanthouren­hout, Laurens Sweeck,Thibau Nys, Lars van der Haar (Ned).

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Van der Poel trof afgelopen weekend meteen raak bij zijn terugkeer, kan Van Aert dat zondag ook?
FOTO GETTY IMAGES Van der Poel trof afgelopen weekend meteen raak bij zijn terugkeer, kan Van Aert dat zondag ook?
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium