Het Belang van Limburg

Sam (19) baant zich een weg naar wereldtop zwemmen

- Gert Sillen

ZWEMMEN LOMMEL Sam De Visser is geboren met een misvormd rechterbee­n, maar dat belet de 19-jarige Lommelaar niet om zich stilaan een weg naar de wereldtop zwemmen te banen.

“Als kind heb ik altijd willen sporten”, zegt Sam. “Mijn been heeft me ook nooit tegengehou­den. Zo heb ik tijdens mijn humaniora de richting sport afgewerkt. Zwemmen vond ik vroeger niet leuk. Ik had het meer op voetbal begrepen, maar uit risico voor de anderen moest ik stoppen van de verzekerin­gen.”

In het zwembad wordt weinig verhuld. “Ik ben het gewoon om bekeken te worden. De eerste blikken blijven, maar het valt me steeds minder op. Ondertusse­n ben ik die jongen met één been. Ik vermoed dat degenen die me aanstaren veel meer schroom hebben. Het klinkt misschien raar, maar eigenlijk ben ik content dat ik met mijn handicap geboren ben, ik beschouw het als een voordeel. Ik weet ook niet beter. Mocht ik een ongeluk hebben gekregen, zou ik die handicap veel moeilijker kunnen aanvaarden.”

Sinds vorig jaar zit Sam op kot in Brugge, waar hij studies combineert met een zwemcarriè­re. Daarvoor kreeg hij een topsportst­atuut. “Ik wil meteen een vooroordee­l uit de weg ruimen. Het is niet omdat ik mindervali­de ben dat ik zomaar dat statuut in mijn schoot geworpen krijg. Ook ik moet jaarlijks mijn limieten zwemmen om van die faciliteit­en te kunnen genieten.”

Die faciliteit­en maakten dat Sam onlangs op BOIC-stage mee mocht gaan naar het Turkse Belek. “Een onvergetel­ijke ervaring. Ik heb zelfs samen met Nina Derwael gezwommen. Ik vind het een mooi statement van het BOIC. Het was de eerste keer dat de paralympië­rs en de valide atleten samen op olympische stage gingen.” De Spelen zijn ook voor Sam het allerhoogs­te. “Ik nam al deel aan EK’s en WK’s, maar nog niet aan de Spelen. Parijs 2024 is een eerste stap om in 2028 in Los Angeles te schitteren.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Sam De Visser: “Ik ben intussen die jongen met één been.”
FOTO SIMON MOUTON Sam De Visser: “Ik ben intussen die jongen met één been.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium