Het Belang van Limburg

“We zijn zeker in staat om Roeselare pijn te doen”

Pieter Berben loopt thuiswedst­rijd: “Veel draaien en keren, maar voor een keer vind ik het niet erg”

- Jürgen Schrooten Gert Sillen

Jolan Cox en Ferre Reggers kunnen samen in de basis staan?

NEE

Coach Bertini kiest op de opposite tot nu toe meestal voor Ferre Reggers. De tiener kan nochtans ook uitgespeel­d worden als receptieho­ek. “In theorie zou dat inderdaad kunnen, maar ik denk niet dat het een goede optie is”, aldus Cox. “We zijn allebei op ons best als opposite. We hebben bovendien enkele heel goede hoekspeler­s. Waarom dan veel schuiven? Natuurlijk is het niet leuk om vaak op de bank te zitten. Ik ben dat niet gewoon. Maar het is duidelijk dat ik, ook als invaller, nog nodig ben. Daar trek ik me aan op.”

ATLETIEK LCC-VELDLOOP BREE Het LimburgsCr­ossCriteri­um (LCC) strijkt voor de 58ste Sinterklaa­sveldloop in en rond de Boneput van Bree neer. Ook van de partij is Pieter Berben uit Meeuwen. “Intrinsiek is het traject Meeuwen-Bree de kortste afstand voor een Limburgse cross voor mij, maar nu wordt het de langste want ik keer speciaal terug van een weekendje Ardennen.” Roeselare staat op dit moment wat verder dan Maaseik?

JA

Roeselare staat ongeslagen aan de leiding in de vaderlands­e competitie, Maaseik is vierde. “Het grote verschil tussen de twee teams: regelmaat”, zegt Cox. “Roeselare staat er altijd, terwijl wij nog iets te veel ups and downs kennen. Roeselare heeft ook al jaren een vaste kern en doet telkens enkele gerichte versterkin­gen. Maaseik haalt vooral jong talent, waarvan je weet dat ze de club als springplan­k zien. Wij hebben dus steeds iets meer tijd nodig om op elkaar ingespeeld te geraken. Of we Roeselare nu al pijn kunnen doen? Natuurlijk.

“Normaal zou ik niet deelnemen”, vervolgt de ICT-leraar aan het Don Bosco-college in Hechtel. “Vooral omdat de zware moddercros­s in Roeselare er serieus in gehakt heeft, maar ik ben ondertusse­n goed gerecupere­erd. De cross in Bree is in feite een thuiswedst­rijd en ik houd wel van het parcours. Akkoord, het is wel veel draaien en keren. Maar voor een keer vind ik het niet erg.”

Dit seizoen heeft de Belgische kampioen in meervoudig­e discipline­s het geweer van schouder veranderd. “Vorig jaar richtte ik me op het LimburgsCr­ossCriteri­um, dit jaar mik ik vooral op de CrossCup-wedstrijde­n bij de masters 35+.”

Vooral door heel goed te serveren en zo hun receptieli­jn te ontregelen.”

Het seizoen van Maaseik is alleen geslaagd als er een prijs gepakt wordt?

JA

Maaseiks laatste titel dateert van 2019, de laatste bekertriom­f zelfs al van 2012. In de Steengoed Arena hunkeren ze dus naar een prijs. Cox: “Logisch. Maaseik is het aan zijn stand verplicht om ieder seizoen voor een prijs te gaan. Ik heb er hier al vier seizoenen opzitten. De eerste twee - met telkens de titel - vergeet ik nooit. Alleen de beker wil maar niet lukken. De loting zat

En niet zonder succes. “Op de Relays in Berlare pakte onze AVT-aflossings­ploeg de eerste plaats. Ik was slotloper en telde 22 seconden achterstan­d bij de laatste stokwissel. Ik won alsnog en had vier seconden voorsprong. Het was een korte en zeer intensieve inspanning, maar ik ben nog nooit zo kapot geweest na een wedstrijd. De achtervolg­ingsrace zal ik nooit vergeten. De kick om de voorganger­s op te rapen was waanzinnig.” Na Berlare volgden nog de zandcross in Mol en de moddercros­s in Roeselare van vorige week. “In Mol moest ik enkel gouwgenoot en zandspecia­list Steven Heemskerk voor laten. De eerste plaats was dan wel voor mij in Roeselare. vaak tegen. Ook nu spelen we al in de halve finale tegen Roeselare. Nu ja, als je de beker wil winnen, moet je iedereen verslaan.”

Jolan Cox voelt zich meer Limburger dan Antwerpena­ar?

NEE

Cox is al aan zijn vijfde seizoen in het Maasland bezig. “Maar zeggen dat ik me meer Limburger dan Antwerpena­ar voel? Hmm, nu ook weer niet overdrijve­n hé”, schatert de aanvoerder. “Ik ben geboren en getogen in Sint-Jobin-’t-Goor, iets buiten Antwerpen. We hebben daar intussen ook gebouwd. Ik ben dus heel honkvast. Sint-Job is mijn thuis. Natuurlijk

Mijn eerste individuel­e CrossCupze­ge. Ik ben er best trots op. In de volgende crossen in 2023 in Hannuit en Diest probeer ik mijn leiderspla­ats in het algemeen klassement te verdedigen. Om daarna alles op het Belgisch kampioensc­hap te zetten.”

Of we Berben dan niet meer aan het werk zullen zien in de Limburgse crossen? “Jawel, jawel. Ik zal er zeker nog enkele uitpikken, zoals in Bree, om de goede wedstrijdv­orm niet te laten verslappen.”

voel ik me intussen ook voor een deel Maaseikena­ar. Na het afscheid van Jelte Maan ben ik zelfs het meubelstuk in ons team.”

Jolan Cox kan nog een paar extra seizoenen aan de top aan?

JA

De aanvoerder heeft nog een contract tot de zomer van 2024 in Maaseik. Cox zal dan 33 zijn. “Zoals ik me nu voel, kunnen er zeker nog een paar jaartjes aan de top bij. Natuurlijk heb ik meer last van kwaaltjes dan vroeger. Schouder, rug... Maar voorlopig is dat nog goed te managen. Of ik nog een buitenland­s avontuur zie zitten? Alleen als het een heel goede opportunit­eit is. Ik moet aan mijn gezin denken. Oliver is 2,5 jaar en in maart komt er een tweede zoontje bij. Dan trek je niet zomaar eventjes naar het buitenland.”

→ Roeselare-Maaseik:

 ?? VDB
FOTO ?? Jolan Cox: “Het is het niet leuk om vaak op de bank te zitten. Ik ben dat niet gewoon.”
VDB FOTO Jolan Cox: “Het is het niet leuk om vaak op de bank te zitten. Ik ben dat niet gewoon.”
 ?? FOTO BART BORGERHOFF ?? zaterdag 20.30 uur, halve finale (heen) Beker van België
Pieter Berben.
FOTO BART BORGERHOFF zaterdag 20.30 uur, halve finale (heen) Beker van België Pieter Berben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium