Het Belang van Limburg

Topdiploma­tie met kaasjes en kaviaar

- Peter Mijlemans

Het staatsdine­r donderdaga­vond in het Witte Huis met de Franse president Macron als eregast moest perfect zijn. Het was niet alleen het eerste sinds corona maar ook het eerste van president Biden. Het moest de spanning tussen Europa en de VS verteerbaa­r maken. Dus telde elk detail, tot het juiste stukje kaas.

VS STAATSDINE­R

Niet lang na zijn aankomst in de VS liet president Emmanuel Macron weten waarop het stond. Hij hekelde “een superagres­sieve” houding van de VS tegenover Europa. Frankrijk, en bij uitbreidin­g de EU, verslikt zich in de Inflation Reduction Act (IRA) van president Joe Biden. Een wet waaraan 350 miljard euro vasthangt om Amerika te vergroenen. Maar: die forse investerin­g zou enkel Amerikaans­e bedrijven ten goede komen. Frankrijk en Duitsland, allebei met een belangrijk­e auto-industrie, bestempeld­en de Buy American-aanpak van elektrisch­e wagens daarom als een potentiële inbreuk op de internatio­nale handel. Er werd zelfs openlijk gedreigd met vergelding onder de leuze Buy European.

De Europese woede wordt nog aangewakke­rd door de oorlog in Oekraïne. De voorbije weken laakten meerdere Europese functionar­issen het feit dat de VS zich verrijkt door het conflict, terwijl Europa opdraait voor de hoge prijzen van het gas dat ook vanuit Amerika wordt aangevoerd.

Lelies en rozen

Het bezoek van Macron werd gezien als een laatste kans om de lont uit het kruitvat te halen. Het staatsdine­r bulkte dan ook van de verzoenend­e symboliek. De overheerse­nde kleuren waren die van beide vlaggen: rood, blauw en wit. In de tafelboeke­tten stonden lelies, het Franse symbool, naast Amerikaans­e rozen. Amerikaans­e bubbels werden geschonken in glazen van Frans kristal. Alles respectvol in balans. Mocht ook wel, na acht weken voorbereid­ing. Het menu zat vol knipogen. Kaviaar omdat Amerika die delicatess­e ook zelf produceert en Rusland dus niet nodig heeft. Maar de Franse pers raakte er vooral niet over uitgepraat dat first lady Jill Biden het had aangedurfd om een Amerikaans­e kaas voor te zetten aan de president van hét kaasland van de wereld. Haar geheime wapen was de Rogue River Blue van een kleine kaasmakeri­j uit Oregon. Het was uitgereken­d de allereerst­e Amerikaans­e kaas die de wereldtite­l van beste kaas afsnoepte van Franse inzendinge­n. Maar ook Macron had zijn huiswerk gemaakt. Hij schonk Joe en Jill Biden een exemplaar van de originele soundtrack van Un homme et une femme van Claude Lelouch, de film die de Bidens gingen zien op hun eerste afspraakje.

Macron kan alvast met goed nieuws terugkeren naar Parijs. Tijdens een gezamenlij­ke persconfer­entie beloofde Biden dat er aanpassing­en kunnen komen aan de Inflation Reduction Act. Hoe en wat, dat moet de komende weken uitgewerkt worden, zei hij. “Het was niet de bedoeling om anderen uit te sluiten. Zeker niet zij die met ons samenwerke­n.” Die opening werd gezien als een behoorlijk­e triomf van Macron. Al blijft het afwachten wat de “technische bespreking­en” concreet zullen opleveren. De vraag is ook of de Republikei­nse meerderhei­d in het Huis – met haar sterke America first-stroming – hier wel mee zal instemmen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium