Het Belang van Limburg

Gedurfd investerin­gsplan van ruim 100 miljoen bij Nelissen Steenfabri­eken

- Dominiek Claes

LIMBURGSE ONDERNEMER VAN HET JAAR

LANAKEN

Dat heeft het triumviraa­t van Nelissen Steenfabri­eken – de co-CEO’s en neven Burt Nelissen, Carlos Jorissen en Joeri Gevers – uit de doeken gedaan tijdens de voorstelli­ng van het bedrijf voor de jury van ‘Limburgse Ondernemer van het Jaar’. Een nieuw ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) moet het mogelijk maken om op een aanpalend stuk grond een nagelnieuw­e fabriek te bouwen met ovens die op waterstof draaien. Voor de aanleverin­g van waterstof rekent Nelissen op een aansluitin­g op het geplande pijplijnst­elsel dat netbeheerd­er Fluxys in de nabijheid voorziet. “Zowel de federale overheid als Fluxys hebben ons al verzekerd dat die pijplijn vanuit Zeebrugge er tegen 2030 komt”, zegt Burt Nelissen.

Groene stroom

Op dat bijkomende terrein zullen volgens het plan ook installati­es worden gebouwd die het bedrijf van eigen groene stroom moeten voorzien. “De inrichting van het terrein wordt opgevat op een unieke manier, waarbij het bedrijf als het ware opgaat in de omgeving”, zegt Carlos Jorissen. “In de nieuwe fabriek zal ook in warmterecu­peratie voorzien worden voor de droogovens, en nieuwe technologi­e zal ons in staat stellen om de zogenaamde baksteenst­rips – tegenwoord­ig erg populair in de bouw – op een volledig duurzame manier te fabriceren.”

De zware investerin­g zal Nelissen Steenfabri­eken niet alleen in staat stellen om afscheid te nemen van aardgas als brandstof en later volledig CO2-neutraal te opereren, maar zal ook zorgen voor 75 extra jobs in Kesselt, de deelgemeen­te van Lanaken waar Nelissen Steenfabri­eken nu al 101 jaar actief is. “De investerin­g was oorspronke­lijk op 100 miljoen euro geraamd. Maar gezien de huidige prijsstijg­ingen in de bouw, zal het wellicht een pak meer worden”, zegt Joeri Gevers. Als alles goed gaat, moet de nieuwe fabriek tegen ten vroegste 2027 operatione­el zijn.

Hip en sexy

Het mag gezegd, sinds de vierde generatie van het familiebed­rijf de fakkel in 2014 overnam, heeft het bedrijf het imago van een stabiele, maar eerder oubollige zaak van zich af weten te schudden. “Het was onze bedoeling om dat beeld om te turnen in de richting van een hip en sexy bedrijf met internatio­nale uitstralin­g”, zegt Burt Nelissen. “We zijn sindsdien ook sneller gegroeid dan we zelf verwacht hadden. We verkopen nu al in meer dan vijftig landen en willen nog meer op de export inzetten. Dat zal de omzet tegen 2023 op naar schatting 65 miljoen euro brengen.” In 2021 was dat nog 55 miljoen euro.

Hoe internatio­naal Nelissen Steenfabri­eken ook actief is, toch zet het zich graag in de etalage als een lokaal verankerd, Limburgs bedrijf. “Wij werken met lokale mensen. Vroeger heeft bij wijze van spreken iedere inwoner van Kesselt bij ons gewerkt. Nu komen onze medewerker­s uit heel Limburg en omstreken. We werken met lokale partners en met lokale grondstoff­en, onze eigen klei”, stipuleert Carlos Jorissen. De drie CEO’s vertegenwo­ordigen de twee takken van het familiebed­rijf. “En dat gebeurt in alle transparan­tie en in een vlotte samenwerki­ng. De taken van de drie CEO’s zijn erg duidelijk bepaald”, benadrukt Carlos Jorissen. “De familiewaa­rden zitten vervat in een familiecha­rter én een familiekom­pas, dat de toekomstig­e richting van het bedrijf moet aangeven. Daarover wordt niet alleen gewaakt door de raad van bestuur, maar ook door het familiefor­um.”

Familiebed­rijf

“We zijn nu al bezig met de voorbereid­ing van de vijfde generatie om na ons het roer in handen te nemen”, zegt Joeri Gevers. “Er is bovendien binnen de families beslist om in de toekomst een ruime meerderhei­d van de aandelen in familiale handen te houden. Daarmee willen we aantonen dat we alles in het werk zullen stellen om het levenswerk van onze voorganger­s te bewaken.” De voorlopige kers op de taart van het transforma­tiebeleid van het triumviraa­t van Nelissen is ongetwijfe­ld het nieuwe kantoorgeb­ouw dat in 2019 in gebruik werd genomen. De jongste landmark van Lanaken staat symbool voor de nieuwe wind die waait bij het bedrijf. “We willen dat onze mensen zich goed voelen op hun werk, want zonder hen kunnen of zijn we niks”, zegt Burt Nelissen. “In de inkomhal van het nieuwe kantoor vind je daarom de afbeelding­en van alle 200 medewerker­s. We betrekken hen graag via workshops en werkgroepe­n, en zorgen voor opleidinge­n en coaching, zodat ze zichzelf kunnen ontplooien. Vandaar wellicht dat we onze vacatures meestal wel ingevuld krijgen, is het niet vroeg, dan wel wat later.”

Ook in 2021 was Nelissen Steenfabri­eken al laureaat van de ‘Limburgse Ondernemer van het Jaar’.

 ?? FOTO RR ?? Het triumviraa­t van Nelissen Steenfabri­eken: Joeri Gevers, Carlos Jorissen en Burt Nelissen.
FOTO RR Het triumviraa­t van Nelissen Steenfabri­eken: Joeri Gevers, Carlos Jorissen en Burt Nelissen.
 ?? ?? De drie CEO’s
De drie CEO’s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium