Het Belang van Limburg

Dorpsraad Viversel reageert afwachtend na nieuwe vergunning voor asfaltcent­rale

-

APL

Donderdag werd het nieuws bekendgema­akt dat asfaltbedr­ijf APL in HeusenZold­er een langdurige omgevingsv­ergunning met strenge voorwaarde­n heeft gekregen. De beslissing werd genomen door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Maar de buurt is daar niet tevreden mee. Ook de dorpsraad van Viversel, die het dossier van dichtbij heeft gevolgd, heeft vragen. “Het nieuws is nog allemaal heel recent en het is een vrij technisch dossier”, aldus Bob Geysen, voorzitter van de dorpsraad. “We gaan eerst de vergunning grondig bestuderen en analyseren. Daarna willen we overleggen met het buurtactie­comité en het gemeentebe­stuur. We stellen wel vast dat ondanks de financiële inspanning­en van de uitbater er nog altijd klachten over geurhinder komen uit een deel van ons dorp.”

De ongerusthe­id bij de inwoners is er dan ook nog altijd. “In 2021 waren er 383 meldingen van geurhinder en voor 2022 (tot en met september) zijn dat er 179. Het tijdstip van productie en de meteorolog­ische omstandigh­eden hebben hier ook een invloed op en kunnen fluctuatie­s geven op de meldingen. Verder blijft er een grotere ongerusthe­id over de uitstoot van het bedrijf bij de productie van recyclage-asfalt en het langetermi­jneffect hiervan op de

gezondheid van de inwoners.”

Gemiste kans

De buurt is wel blij dat er voorwaarde­n aan de vergunning zijn gekoppeld. “We hopen dat deze effect gaan hebben en dat ze alleszins strikt gehandhaaf­d zullen worden. We vernemen dat er in de vergunning geen permanente metingen zijn voorzien op de schouw bijvoorbee­ld van T.O.C. Dat zou een veel betere opvolging toelaten en daarom vinden we dit wel een gemiste kans.”

“Er is ook voorzien in een halfjaarli­jks overleg, we verwachten spoedig een uitnodigin­g van de exploitant voor de verdere toelichtin­gen. We zijn ook benieuwd hoe hij het geurbeheer­splan gaat invullen en ontwikkele­n. We vrezen dat we voorlopig moeten zeggen: wordt vervolgd.”

Ook werkgevers­organisati­e Voka Limburg reageerde op de beslissing van de minister. “We zijn tevreden dat dit bedrijf de vergunning op zak heeft. APL heeft zwaar geïnvestee­rd in een gloednieuw­e installati­e die voldoet aan alle normen. Tevens is het bedrijf belangrijk voor de economie, want het staat in voor de helft van de Limburgse asfaltprod­uctie en zorgt voor veel werkgelege­nheid.”

TONGEREN

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? De spiksplint­ernieuwe Opel Grandland raakte beschadigd aan het wiel.
FOTO DIRK ROEFFLAER De spiksplint­ernieuwe Opel Grandland raakte beschadigd aan het wiel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium