Het Belang van Limburg

Boerenmark­t in de kerk, vakantie in de pastorie

- Patrick Brebels

ERFGOED

Patrick Geerits en zijn echtgenote Petra Mulders openden in 1991 hun AVEVE-zaak in Tongerlo. Twee jaar geleden verhuisden ze hun bedrijf naar de ’t Hasseltkie­zel en werden zo buren van de Sint-Lutgardusk­erk. Ook in de familie Geerits kruipt het bloed waar het niet gaan kan: dochter Kim studeerde voor bio-ingenieur en stapte vijf jaar geleden mee in de zaak. Met haar partner Bram Loenders woont ze vlak naast de kerk en de pastorij. “Niet alleen wij, maar heel ’t Hasselt ademt landbouw”, vertellen Kim en Bram.

“Dat is ook onze insteek in heel dit verhaal”, gaan ze verder. “We vonden het vrijgekome­n kerkgebouw een perfecte aanvulling op onze agro-AVEVE die in feite één site vormt met de kerk en de pastorie. We willen de herbestemm­ing van de kerk dan ook linken aan de hele landbouwge­meenschap. Dat gaan we doen door de kerk om te bouwen tot een grote multi-inzetbare ruimte. Hier is plaats voor bedrijven en vereniging­en die er activiteit­en willen organisere­n, telkens met een link naar de landbouw. Er kunnen ook markten met landbouwpr­oducten georganise­erd worden, en we bieden het gebouw aan als feestlocat­ie midden tussen de landbouwve­lden. Zelf hebben we de ambitie om er een 10-tal keer per jaar een evenement te organisere­n, bijvoorbee­ld een boerenmark­t, degustatie­s met streekprod­ucten en zo meer.”

Vakantiewo­ning

De pastorij wordt omgevormd tot een luxueuze vakantiewo­ning. “Hier mikken we op grotere groepen, bedrijven of families”, vervolgt Kim. “Het is dan de ideale uitvalsbas­is om de landbouwst­reek rondom te leren kennen. We willen trouwens het karakter en de originele uitstralin­g van de gebouwen behouden. Het is onze ambitie om het hele project binnen de vijf jaar te realiseren.” Burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (cd&v) is in haar nopjes met de nieuwe plannen. “De kerk lag al jaren leeg en het is bijzonder fijn dat er nu nieuw leven in geblazen wordt. De nieuwe bestemming is wat ons betreft ideaal: ze is versterken­d voor de buurtwerki­ng, ons toerisme en voor de lokale boeren en het plaatselij­k vereniging­sleven. We gaan nu zo snel mogelijk aan tafel met de vereniging­en die nog gebruikmaa­kten van de infrastruc­tuur om alternatie­ven te zoeken. We hebben hier nog tijd voor, maar hun werking kan op termijn perfect aansluiten op de nieuwe bestemming van het kerkgebouw.”

 ?? FOTO PABR ?? De kerk van ’t Hasselt wordt een grote ruimte voor evenemente­n met een link naar landbouw.
FOTO PABR De kerk van ’t Hasselt wordt een grote ruimte voor evenemente­n met een link naar landbouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium