Het Belang van Limburg

Tophockeys­peelster met MS wordt meter van UMSC

- Geert Van Baelen

ONDERZOEK PELT Nationaal hockeyspee­lster Aisling D’Hooghe wordt de meter van het Universita­ir MS Centrum (UMSC), de twee jaar jonge samenwerki­ng tussen UHasselt en Noorderhar­t in Pelt. D’Hooghe lijdt zelf aan MS én doet aan topsport.

Het Universita­ir MS Centrum werd twee jaar geleden opgericht door Universite­it Hasselt en Noorderhar­t. En ondertusse­n worden 1.000 mensen met MS in ‘Noorderhar­t Revalidati­e & MS’ in Pelt opgevolgd. Binnen het UMSC lopen meer dan 30 onderzoeks­projecten en wordt er intensief samengewer­kt met farmabedri­jven in verschille­nde klinische studies. Hierdoor groeit het UMSC als een referentie­centrum met Europese uitstralin­g voor onderzoek naar de ziekte multiple sclerose.

Maar het UMSC wil mensen met MS ook inspireren over hoe ze met de ziekte kunnen omgaan. Daarom werd nationaal hockeyspee­lster Aisling D’Hooghe (28) gevraagd om meter te worden van het UMSC. Niet zonder reden, want op zesjarige leeftijd werd bij haar MS vastgestel­d. Maar dat weerhield haar niet om topsportst­er te worden bij de Belgische vrouwenhoc­keyploeg, wat ze combineert met een schepenamb­t in Waterloo. En aangezien haar vader uit Sint-Truiden komt, heeft ze sowieso ook al een band met onze provincie.

Boeiende verhalen

“Zo’n 9 maanden geleden gaf ik een voordracht aan de UHasselt en zo leerde ik ook het UMSC kennen. Ik vond hun werking zo interessan­t dat we contact zijn blijven houden”, zegt ze. “Vroeger als kind was ik niet echt een goede leerling en hoefde ik niet te veel te weten over mijn ziekte. Het is pas de laatste jaren dat ik me ben beginnen verdiepen. Toen het ruimer bekend werd dat ik MS had, begonnen mensen mij te vragen om erover te komen spreken. Ik ben heel blij dat ik daarop ben ingegaan. Zo heb ik heel wat mensen met MS leren kennen en hun boeiende verhalen. Uiteindeli­jk heb ik via hen ook veel over mijn ziekte geleerd.”

Als meter van het UMSC zal Aisling D’Hooghe op heel wat evenemente­n van het Universita­ir centrum getuigenis­sen geven en zo helpen om publieke aandacht te geven aan MS en het UMSC mee op de internatio­nale kaart te zetten.

 ?? FOTO GVB ?? Aisling D’Hooghe
FOTO GVB Aisling D’Hooghe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium