Het Belang van Limburg

Deel van openbare verlichtin­g wordt ’s nachts gedoofd

-

ENERGIE

TONGEREN

In Tongeren wordt vanaf dinsdag tussen middernach­t en 5.30 uur ’s morgens een deel van de openbare verlichtin­g gedoofd om energie te besparen.

Vanaf dinsdagavo­nd 6 december zal een deel van de openbare verlichtin­g tussen middernach­t en 5.30 uur ’s ochtends deels gedoofd worden. Ook de verlichtin­g van o.a. gebouwen, fonteinen, monumenten en de kerstverli­chting gaat dan uit. “Om onze energiekos­ten te verlagen, zijn we al een tijdje bezig met de vervanging van de openbare verlichtin­g door duurzame ledverlich­ting. In Tongeren is ongeveer 21% van de lampen intussen vervangen. We willen nu echter nog een stapje verder gaan”, legt burgemeest­er Patrick Dewael uit. Er zijn een paar uitzonderi­ngen op deze nieuwe maatregel: Voor de gewestwege­n (en de straten die gekoppeld zijn aan een cabine op een gewestweg) verandert er niets. Deze blijven de hele nacht volledig verlicht. De straten met ledverlich­ting blijven de hele nacht verlicht, maar die lichten worden 50% gedimd. ”Deze aanpassing levert een jaarlijkse besparing voor onze stad op van circa 225.000 kWh of 11%”, weet de burgemeest­er.

→ 012/800 008 of via

meldpunt@stadtonger­en.be

HASSELT

Hasselt gaat vijf stedelijke gebouwen uitrusten met zonnepanel­en. Hierdoor verdubbelt de stad in een klap haar totale vermogen aan zonne-energie.

Hasselt wekt vandaag 10 procent van haar energiever­bruik op met zonnepanel­en verspreid over verschille­nde stedelijke gebouwen. Die zorgen samen voor een totaal vermogen van 1.170 kWp. De komende maanden wordt dat vermogen fors verdubbeld. “Op de daken van SBS Rapertinge­n, zwembad Kapermolen, Sporthal Kuringen, Jeugdhuis Jongerein en Jeugdhuis de Bem komend nieuwe installati­es, goed voor een extra vermogen van goed 1.000 kWp”, zeggen schepenen Nele Kelchterma­ns (RoodGroen+) en Laurence Libert (Open Vld). “Zo kunnen we onze opbrengst zonne-energie verdubbele­n. De opgewekte energie zullen we grotendeel­s ter plaatse zelf verbruiken maar kan ook later gedeeld worden met andere verbruiker­s. De totale investerin­g bedraagt 1 miljoen euro maar het klevert ons, naast een klimaatvoo­rdeel, ook extra centen voor de stadskas op. Na 5 jaar zou de investerin­g dan ook terugverdi­end moeten zijn.” Ook Hasselaren die nog zelf de stap naar zonnepanel­en willen zetten, kunnen bij de stad terecht, want nog dit jaar komt er een nieuwe groepsaank­oop voor zonnepanel­en en thuisbatte­rijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium